Στο «κόκκινο» οι ελληνοτουρκικές σχέσεις για τα 12 μίλια

Στο «κόκκινο» οι ελληνοτουρκικές σχέσεις για τα 12 μίλια

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:03 Δημιουργία 23/10/18, 14:58

«Κόκκινο» εκ νέου έχει χτυπήσει το θερμόμετρο στο ελληνοτουρκικό «μέτωπο», με την Άγκυρα να ανεβάζει τους τόνους απαντώντας στις ελληνικές ανακοινώσεις για σταδιακή επέκταση της αιγιαλίτιδος ζώνης από τα 6 στα 12 μίλια, ενώ όπως έγινε γνωστό ο ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας, Μελβούτ Τσαβούσογλου κάλεσε την Τρίτη το πρωί τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα.

Πρόκειται για προγραμματισμένη συνάντηση από την περασμένη Παρασκευή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Μετά το πέρας της συνάντησης εκδόθηκε ανακοίνωση, στην οποία εκπέμπεται το προειδοποιητικό μήνυμα ότι η Άγκυρα «δεν θα ανεχτεί ενέργειες, για τις οποίες δεν υπάρχει διμερής συμφωνίας στο Αιγαίο», «στο οποίο έχουμε κοινές ακτές», όπως συμπληρώνεται.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η Εθνοσυνέλευση της 8ης Ιουνίου 1995 έχει εκδώσεις τις απαραίτητες προειδοποιήσεις για το συγκεκριμένο θέμα, οι οποίες «βρίσκονται ακόμη σε ισχύ».

«Οι απόψεις μας και οι προειδοποιήσεις μας επί του θέματος μεταφέρθηκαν επίσης στον Έλληνα πρέσβη στην Αγκυρα», καταλήγει η γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Σχολιάζοντας τις τουρκικές δηλώσεις, ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, σημείωσε ότι «η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει. Το δικαίωμα αυτό ισχύει απαρεγκλίτως και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση με τρίτους. Το αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια».

Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ πρόσθεσε πως «αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό, αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας».

Προκλητικός ο Τσαβούσογλου

Νωρίτερα, ιδιαίτερα προκλητικός εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο Μελβούτ Τσαβούσογλου. «Η τουρκική κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα ναυτικά 12 μίλια, το Casus Belli της τουρκικής Βουλής ισχύει», είπε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ανατολή.

«Η Ελλάδα πολλές φορές κάνει παρόμοιες δηλώσεις για τα 12 μίλια, εκεί πολλές φορές προηγείται ο λαϊκισμός των δεδομένων… Εμείς θέλουμε να επιλυθούν όλα τα θέματα στο Αιγαίο με ειρηνικό τρόπο. Οι Έλληνες ξέρουν καλύτερα ότι δεν θα επιτρέψουμε επέκταση στα 12 μίλια», σημείωσε ο ίδιος.

«Η Ελλάδα όποτε κάνει δηλώσεις που προκαλούν, εμείς δίνουμε τις κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους… Πρέπει να σκεφτούν οι Έλληνες πώς μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα», πρόσθεσε.

Αν σου άρεσε κάνε