Πρωτοφανές «άδειασμα» και τελεσίγραφο από Βρυξέλλες σε Ρώμη για τον προϋπολογισμό

Πρωτοφανές «άδειασμα» και τελεσίγραφο από Βρυξέλλες σε Ρώμη για τον προϋπολογισμό

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:41 Δημιουργία 23/10/18, 16:43

Πρωτοφανές «άδειασμα» από την Κομισιόν προς τη Ρώμη, στην οποία επιστρέφει το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2019, ζητώντας την επανεξέταση και επανακατάθεσή του, γεγονός που αναμένεται να πυροδοτήσει νέο γύρο εντάσεων στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Μάλιστα, η ΕΕ έδωσε στην κυβέρνηση της γειτονικής χώρας τελεσίγραφο τριών εβδομάδων, για να παρουσιάσει το βελτιωμένο προσχέδιο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι μετά από διαβούλευση με τις ιταλικές αρχές, κατέληξε στην εκτίμηση ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019 εμφανίζει σοβαρές αποκλίσεις από τις συστάσεις του Συμβουλίου στις 23 Ιουλίου του 2018. Η Κομισιόν σημειώνει επίσης ότι το προσχέδιο δεν συμβαδίζει με τις δεσμεύσεις της Ιταλίας στο πρόγραμμα σταθερότητας που παρουσίασε τον Απρίλιο του 2018.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, το αναθεωρημένο δημοσιονομικό σχέδιο που θα καταθέσει η Ιταλία πρέπει να συμμορφώνεται με τις συστάσεις του Συμβουλίου προς την Ιταλία.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι το σχέδιο που παρουσίασε η Ιταλία θα οδηγήσει σε μια επιδείνωση του διαρθρωτικού ελλείμματος κατά 0,8% του ΑΕΠ το 2019, έναντι συστάσεων για συρρίκνωση του ελλείμματος κατά 0,6% του ΑΕΠ.

«Τόσο το γεγονός ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού συνεπάγεται μια δημοσιονομική επέκταση κοντά στο 1% του ΑΕΠ, τη στιγμή που το Συμβούλιο έχει συστήσει μια δημοσιονομική προσαρμογή, όσο και το μέγεθος της απόκλισης (ένα κενό της τάξης του 1,4% του ΑΕΠ ή 25 δισ. ευρώ) είναι πρωτοφανή στην ιστορία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης» επισημαίνει η Κομισιόν.

«Η Κομισιόν απορρίπτει το σχέδιο της Ιταλίας για τον προϋπολογισμό, θα ζητήσουμε ένα αναθεωρημένο σχέδιο εντός τριών εβδομάδων» δήλωσε ο Ντομπρόβσκις, για να προσθέσει πως «η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ιταλίας».

Ο Λετονός αξιωματούχος δήλωσε ακόμα ότι «η εμπειρία έχει δείξει πως τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα, όπως υπάρχουν στην πρόταση της Ιταλίας, καθιστούν τις οικονομίες πιο ευάλωτες στις πιέσεις».

Επίσης, προειδοποίησε πως είναι ανοιχτό το εάν θα ληφθούν μέτρα πειθαρχίας κατά της Ιταλίας, ενώ τόνισε πως η Ρώμη δρα ανοιχτά κατά μέτρων που είχε δεσμευτεί να τηρήσει στο παρελθόν.

Η απάντηση του Ντι Μάιο

O αρχηγός των Πέντε Αστέρων και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο, σχολίασε μέσω διαδικτύου την απόρριψη του ιταλικού δημόσιου προϋπολογισμού.

«Ξέρουμε ότι είμαστε το τελευταίο φράγμα για την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων των Ιταλών. Και για τον λόγο αυτό δεν θα σας απογοητεύσουμε. Ξέρουμε ότι αν παραδοθούμε, θα γυρίσουν άμεσα οι "ειδήμονες" που τάσσονται υπέρ των τραπεζών και της λιτότητας. Και για τον λόγο αυτό δεν θα παραδοθούμε. Ξέρουμε ότι ακολουθούμε τον σωστό δρόμο. Και για τον λόγο αυτό δεν θα σταματήσουμε», έγραψε ο Ντι Μάιο.

Αν σου άρεσε κάνε