Κυπριακό: Σε «φιλικό κλίμα» η συνάντηση Αναστασιάδη με Ακιντζί

Κυπριακό: Σε «φιλικό κλίμα» η συνάντηση Αναστασιάδη με Ακιντζί

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:30 Δημιουργία 26/10/18, 14:27

Σε «καλό κλίμα» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή η συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί, κατά την οποία ο Κύπριος πρόεδρος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης συμφώνησαν στη διάνοιξη των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Απλικίου στις 12 Νοεμβρίου.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Κύπρου είπε ότι η συνάντηση με τον κ. Ακιντζί έγινε σε πολύ δημιουργικό κλίμα.

Πρόσθεσε ότι σε κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν, μίλησαν για το μέλλον της πατρίδας και επαναβεβαίωσαν ότι υπάρχει κοινή βούληση για ειρήνη, σταθερότητα και συνεργασία στη βάση των όσων έχουν μέχρι σήμερα συζητηθεί.

Σε ερώτηση αν υπάρχει αλλαγή στη στάση της τουρκικής πλευράς ώστε να υποβοηθηθεί το θέμα της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «αυτό που αναμένουμε και οι δύο είναι την έλευση της κ. Λουτ και τις ενδεχόμενες προτάσεις που θα φέρει προκειμένου να διευκολύνει την επανέναρξη του διαλόγου».

Ανέφερε εξάλλου ότι είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τις απόψεις του για την αποκέντρωση εξουσιών.

Κληθείς να πει ποια ήταν η ανταπόκριση του κ. Ακιντζί στην πρόταση αυτή, ο πρόεδρος της Κύπρου υπογράμμισε πως «η όλη συζήτηση διεξήχθη μέσα σε ένα τόσο φιλικό κλίμα, επαναβεβαιώθηκε η θέση ότι αυτό το οποίο επιδιώκουμε είναι η λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, αρκεί να αποδίδει ένα λειτουργικό κράτος».

Ερωτηθείς αν η συζήτηση του με τον κ. Ακιντζί αποσαφηνίζει την προοπτική επανέναρξης του διαλόγου ή αν είναι από την Τουρκία που θα προέλθει η όποια εξέλιξη για επανέναρξη, ο πρόεδρος της Κύπρου δήλωσε ότι «δεν θέλω να προβώ σε σχόλια που δεν θα ήταν ωφέλημα για αυτό που προσδοκούμε και επιδιώκουμε, τουλάχιστον από δικής μας πλευράς».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι για το θέμα της κινητής τηλεφωνίας υπήρχε πρόβλημα με το πρόθεμα του αριθμού, ο πρόεδρος της Κύπρου τόνισε ότι «δεν ήταν το πρόθεμα του αριθμού, ήταν η διασύνδεση, και από ό,τι μου είπε ο κ. Ακκιντζί, ενημερώθηκε ότι θα ήταν δυνατή η εξεύρεση λύσης με βάση και τα όσα νομικά ισχύουν στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Εάν έτσι συμβαίνει τότε υπάρχει θέμα υλοποίησης ενός ακόμα μέτρου οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα μας έδιδε την ευκαιρία να έχουμε μια ακόμα συνάντηση, ενδεχομένως».

Αν σου άρεσε κάνε