Νέο προκλητικό παραλήρημα από τον σύμβουλο του Ερντογάν

Νέο προκλητικό παραλήρημα από τον σύμβουλο του Ερντογάν

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:53 Δημιουργία 26/10/18, 14:56

Σε νέο προκλητικό παραλήρημα επιδόθηκε ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Γιγίτ Μπολούτ, απειλώντας με «απόλυτη καταστροφή την Ελλάδα».

Ειδικότερα, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber, ο Τούρκος αξιωματούχος σημείωσε πως «η Ελλάδα θα υποστεί μια ολοκληρωτική καταστροφή μέσα σε 3 ή 4 ώρες σε περίπτωση που ξεκινήσει πόλεμο με την Τουρκία. Οι Έλληνας προκαλούνται από τις μεγάλες δυνάμεις ώστε να μας επιτεθούν θέλοντας να προκαλέσουν ένα θερμό επεισόδιο στη Μεσόγειο».

Ακόμα, ο Μπουλούτ υποστήριξε πως « το Ισραήλ προσφέρει στην Ελλάδα πληροφορίες που τα ελληνικά πολεμικά πλοία θέλουν να χρησιμοποιήσουν κατά του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Barbaros, που ξεκινά έρευνες για υδρογονάνθρακες».

Αγορά δεύτερου γεωτρυπάνου από την Άγκυρα

Εν μέσω των παραπάνω προκλητικών δηλώσεων και καθώς η κυβέρνηση του Ερντογάν ενισχύει τις προσπάθειες της για έρευνες υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, ανακοινώθηκε σήμερα πως η Τουρκία προχώρησε στην αγορά και δεύτερου πλωτού γεωτρύπανου, το κόστος του οποίου ανέρχεται στα 262.5 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Yeni Safak.

Πρόκειται για το «Deepsea Metro I» και όπως αναφέρει το δημοσίευμα λόγω των αυξημένων αναγκών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο «ήρθε και αδελφάκι για το γεωτρύπανο Πορθητής» και πως «παρά στις πιθανές διεθνείς πιέσεις η Τουρκία θα στείλει και δεύτερο γεωτρύπανο στη ανατολική Μεσόγειο».

Σύμφωνα με την εφημερίδα για κάποιο διάστημα δεν είχε ανακοινωθεί ο αγοραστής του «Deepsea Metro I» αλλά στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι ο αγοραστής είναι η ΤΡΑΟ. Κατασκευάστηκε το 2011 από τη «Hyundai Heavy Endüstri» και έπειτα αγοράστηκε από την εταιρεία «Odjfell». Το σκάφος είχε παρουσιάσει στο Βιετνάμ προβλήματα και αποσύρθηκε μέχρι το 2017 για εργασίες συντήρησης.

Η Yeni Safak αναφέρει ότι το νέο γεωτρύπανο θα αποτελέσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την Τουρκία για γεωτρήσεις τόσο στην ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο και με το που θα καταπλεύσει στην Τουρκία θα κάνει γεωτρήσεις μαζί με τον Πορθητή σε περισσότερες περιοχές.

Έχει τη δυνατότητα να κάνει κάνει γεώτρηση έως και 10 χιλιάδες πόδια βάθος, ενώ αν προστεθεί επιπλέον εξοπλισμός μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 12 χιλιάδες πόδια.

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου, επέτειο ίδρυσης του τουρκικού κράτους, το πλωτό τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» αρχίζει το ταξίδι του, με σκοπό να πραγματοποιήσει την πρώτη του γεώτρηση στην ανατολική Μεσόγειο.

Αν σου άρεσε κάνε