Ξεκινά η δεύτερη φάση για τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή της ΠΓΔΜ

Ξεκινά η δεύτερη φάση για τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή της ΠΓΔΜ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:26 Δημιουργία 28/10/18, 16:21

Μετά από την κρίσιμη ψηφοφορία επί των αλλαγών στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ που ο Ζόραν Ζάεφ κατάφερε να περάσει την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή των Σκοπίων, τις ερχόμενες μέρες ξεκινά η δεύτερη φάση για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Οκτωβρίου το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ αποφάσισε με πλειοψηφία δύο τρίτων την έναρξη διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος της χώρας, στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Αμέσως μετά την ψηφοφορία, το Κοινοβούλιο ανέθεσε στην κυβέρνηση της χώρας να συντάξει σχέδια τροπολογιών και να τα υποβάλλει εντός 15 ημερών προκειμένου η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στο επόμενο στάδιο.

Τα σχέδια αυτά των τροπολογιών του Συντάγματος θα συζητηθούν αρχικά στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων και εν συνεχεία στην Ολομέλεια του σώματος. Θα ακολουθήσει ψηφοφορία για κάθε σχέδιο τροπολογίας χωριστά, κατά την οποία απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία (61 βουλευτές στους 120), την οποία η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ διαθέτει άνετα.

Στη συνέχεια, τα εν λόγω προσχέδια, εφόσον εγκριθούν από την Ολομέλεια, τίθενται σε δημόσια διαβούλευση.

Ακολούθως η κυβέρνηση αναλαμβάνει να συντάξει τα τελικά κείμενα των τροπολογιών, τα οποία θα υποβάλλει προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές και στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με ψηφοφορία για κάθε τροπολογία χωριστά, για την οποία απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120).

Η όλη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ υπολογίζεται να διαρκέσει μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου και στη συνέχεια το «μπαλάκι» περνά στην ελληνική πλευρά.

Αλβανικός κίνδυνος για τη Συμφωνία των Πρεσπών;

Σε κίνδυνο βρίσκεται η εύθραυστη πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής της ΠΓΔΜ για τη συνταγματική αναθεώρηση, λόγω των ενστάσεων που φέρεται να διατυπώνουν τα δύο μικρά αλβανικά κόμματα -βασικοί σύμμαχοι του Ζόραν Ζάεφ στη συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «BalkanInsight», τα δύο κόμματα απειλούν με καταψήφιση στις επόμενες δύο ψηφοφορίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος, εφόσον δεν συμπεριληφθεί η αλβανική στις επίσημες γλώσσες του γειτονικού κράτους.

Αν σου άρεσε κάνε