Τέλος εποχής για την ηγεμονία της Μέρκελ - Δεν διεκδικεί πια την προεδρία στο CDU

Τέλος εποχής για την ηγεμονία της Μέρκελ - Δεν διεκδικεί πια την προεδρία στο CDU

ΔΙΕΘΝΗ UPD 13:00 Δημιουργία 29/10/18, 11:31

Υποκύπτει στις ασφυκτικές πιέσεις των Συντηρητικών, μετά τις εκλογές στην Έσση, η Άγγελα Μέρκελ και αποχωρεί από την κούρσα διεκδίκησης της ηγεσίας του CDU.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του συντηρητικού κόμματος, στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου.

Την είδηση μεταδίδει τόσο η εφημερίδα Bild όσο και το πρακτορείο Reuters, που επικαλούνται ανώτατη κομματιοκή πηγή, σύμφωνα με την οποία η Μέρκελ αποκάλυψε την απόφασή της σε στελέχη του CDU.

Σημειώνεται πως η καγκελάριος βρίσκεται στην ηγεσία του CDU από το 2000.

Ως... το φαβορί για την αντικατάστασή της παρουσιάζεται ο 63χρονος Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος φέρεται να έχει προλειάνει το έδαφος, καθώς τις τελευταίες ημέρες είχε συνομιλίες με αξιωματούχων των Βρυξελλών.

Ερώτημα, ωστόσο, είναι, αν θα τον στηρίξουν τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ, η Μέρκελ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σήμερα, 13.00 μ.μ. ώρα Γερμανίας.

Προειδοποιητικό μήνυμα από Μοσκοβισί

Το μήνυμα ότι «η ευαλωτότητα μιας χώρας όπως η Γερμανία αποτελεί πάντα μια απειλή για την Ευρώπη» έστειλε ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, την επομένη των εκλογών στην Έσση.

«Είναι η προωθητική δύναμη της Ευρώπης που εξασθενίζει όταν η κύρια χώρα είναι, όχι πλέον σε κρίση αλλά σε δυσκολία, ας το προσέξουμε λοιπόν αυτό», προειδοποίησε ο ίδιος, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Public Senat.

Ο Μοσκοβισί διευκρίνισε πως ακόμη κι αν δεν υπάρχει στη Γερμανία μια «αντιφιλελεύθερη απειλή ή μια ακροδεξιά που να μπορεί να διεκδικήσει την εξουσία», η ευαλωτότητα του συνασπισμού ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες και το κεντροδεξιό κόμμα CDU της καγκελαρίου καθιστά «πιο περίπλοκες» τις μεταρρυθμίσεις σε ευρωπαϊκή κλίμακα.

«Κι όμως, έχουμε ανάγκη μια μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, έναν προϋπολογισμό της ευρωζώνης αν θέλουμε να καταπολεμήσουμε τις ανισότητες, έναν φόρο για τις ψηφιακές επιχειρήσεις ώστε να καταβάλλουν το δίκαιο μερίδιό τους στους φόρους εκεί όπου πραγματοποιούν κέρδος και αξία», διευκρίνισε ο ίδιος, ο οποίος επέμεινε στην ανάγκη ενός σταθερού γαλλο-γερμανικού ζεύγους για τα ζητήματα αυτά ώστε να ηγηθούν των αποφάσεων των «27».

Αν σου άρεσε κάνε