Τρεις υποψήφιοι για τη θέση της Μέρκελ - Αποχωρεί από το τιμόνι του CDU η καγκελάριος

Τρεις υποψήφιοι για τη θέση της Μέρκελ - Αποχωρεί από το τιμόνι του CDU η καγκελάριος

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:19 Δημιουργία 29/10/18, 14:16

TAGS

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας με τη δημοσιοποίηση της πληροφορίας πως η Άγγελα Μέρκελ δεν θα διεκδικήσει εκ νέου το αξίωμα του προέδρου του CDU, αφότου παραδόθηκε στις πιέσεις στελεχών του συντηρητικού κόμματος, τα οποία με φόντο τις εκλογές στην Έσση ζητούσαν έντονα την αποχώρηση της καγκελαρίου από την ηγεσία.

Σημειώνεται πως η καγκελάριος απέκλεισε το ενδεχόμενο να διεκδικήσει υψηλό πόστο στη Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019,όπως δήλωσαν πηγές του κόμματός της.

Καθώς λοιπόν η Μέρκελ εγκαταλείπει το «τιμόνι» της παράταξης, τρεις είναι μέχρι στιγμής οι υποψηφιότητες για την προεδρία του CDU. Η γενική γραμματέας του κόμματος Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπάουερ, ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γιενς Σπαν, καθώς και ο 63χρονος Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος φέρεται να έχει προλειάνει το έδαφος, καθώς τις τελευταίες ημέρες είχε συνομιλίες με αξιωματούχων των Βρυξελλών.

Ερώτημα, ωστόσο, είναι, αν θα τον στηρίξουν τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών.

Προειδοποιητικό μήνυμα από Μοσκοβισί

Το μήνυμα ότι «η ευαλωτότητα μιας χώρας όπως η Γερμανία αποτελεί πάντα μια απειλή για την Ευρώπη» έστειλε ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, την επομένη των εκλογών στην Έσση.

«Είναι η προωθητική δύναμη της Ευρώπης που εξασθενίζει όταν η κύρια χώρα είναι, όχι πλέον σε κρίση αλλά σε δυσκολία, ας το προσέξουμε λοιπόν αυτό», προειδοποίησε ο ίδιος, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Public Senat.

Ο Μοσκοβισί διευκρίνισε πως ακόμη κι αν δεν υπάρχει στη Γερμανία μια «αντιφιλελεύθερη απειλή ή μια ακροδεξιά που να μπορεί να διεκδικήσει την εξουσία», η ευαλωτότητα του συνασπισμού ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες και το κεντροδεξιό κόμμα CDU της καγκελαρίου καθιστά «πιο περίπλοκες» τις μεταρρυθμίσεις σε ευρωπαϊκή κλίμακα.

«Κι όμως, έχουμε ανάγκη μια μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, έναν προϋπολογισμό της ευρωζώνης αν θέλουμε να καταπολεμήσουμε τις ανισότητες, έναν φόρο για τις ψηφιακές επιχειρήσεις ώστε να καταβάλλουν το δίκαιο μερίδιό τους στους φόρους εκεί όπου πραγματοποιούν κέρδος και αξία», διευκρίνισε ο ίδιος, ο οποίος επέμεινε στην ανάγκη ενός σταθερού γαλλο-γερμανικού ζεύγους για τα ζητήματα αυτά ώστε να ηγηθούν των αποφάσεων των «27».

Αν σου άρεσε κάνε