Ο Μερτς και επίσημα ως διάδοχος της Μέρκελ στο CDU - «Σκληρή» στάση προς την Ελλάδα

Ο Μερτς και επίσημα ως διάδοχος της Μέρκελ στο CDU - «Σκληρή» στάση προς την Ελλάδα

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:24 Δημιουργία 30/10/18, 15:21

Και επίσημα στην κούρσα της διαδοχής της Άγκελα Μέρκελ στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Γερμανίας μπήκε από σήμερα ο Φρίντριχ Μερτς, πρώην Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ο οποίος αποχώρησε από την ενεργό πολιτική το 2009.

Με ανακοίνωσή του, ο κ. Μερτς εκφράζει τον σεβασμό του για την προσφορά της 'Αγγελα Μέρκελ και τονίζει ότι η Ένωση χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα και μια ανανέωση, με νέο ηγετικό προσωπικό. «Είμαι έτοιμος να αναλάβω την ευθύνη για αυτό και ταυτόχρονα να κάνω το παν προκειμένου να ενισχύσω την εσωτερική συνοχή και την προοπτική του» CDU,δηλώνει στην ανακοίνωσή του.

Ο 62χρονος Μερτς ήταν ως το 2009 που αποχώρησε από την πολιτική δηλώνοντας ότι χρειάζεται «ένα διάλειμμα», ένας εκ των ισχυρότερων εσωκομματικών αντιπάλων της κυρίας Μέρκελ. Ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU διέθετε μεγάλη επιρροή, την οποία προφανώς η αρχηγός του φρόντισε να περικόψει, απομακρύνοντάς τον από τη θέση το 2002. Οι δυο τους διατηρούσαν διαμετρικά αντίθετες απόψεις, με τον κ. Μερτς να ανήκει στην συντηρητική πτέρυγα του κόμματος και να κατηγορεί την 'Ανγκελα Μέρκελ για «σοσιαλδημοκρατικοποίηση» του CDU.

Στις εκλογές του 2009 δεν ήταν υποψήφιος και έκτοτε δραστηριοποιείται ως δικηγόρος, ενώ έχει διαγράψει αξιοσημείωτη διαδρομή ως σύμβουλος επιχειρηματικών κολοσσών. Από το 2016 είναι επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του γερμανικού τμήματος της εταιρίας επενδύσεων Blackrock, ενώ είναι και Πρόεδρος της «Ατλαντικής Γέφυρας» (Atlantik Bruecke), γερμανικής μη-κερδοσκοπικής οργάνωσης με θέμα τις ευρωατλαντικές σχέσεις. Εδώ και έναν χρόνο είναι επίσης άμισθος σύμβουλος του Πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ‘Αρμιν Λάσετ - το όνομα του οποίου επίσης ακούγεται για την διαδοχή της ‘Αγγελα Μέρκελ - για θέματα οικονομίας και Brexit.

Ο κ. Μερτς θεωρείται ειδικός στα οικονομικά και τα δημοσιονομικά και έγινε γνωστός για την πρότασή του για φορολογική δήλωση που θα χωράει σε ένα σου-βερ μπίρας. Οι απόψεις του εν πολλοίς ταυτίζονται με αυτές του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από μόλις ενάμιση χρόνο, μιλώντας σε εκδήλωση για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να ασχοληθεί με τα δικά της προβλήματα και ιδίως την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις», έλεγε τον Ιανουάριο του 2017 και, επαναλαμβάνοντας, όπως είπε, τα λόγια κεντρικού τραπεζίτη, προειδοποιούσε ότι «είτε το ευρώ θα διαλυθεί είτε θα πληρώνουμε για πάντα». Ο ίδιος εξέφραζε ταυτόχρονα την ανησυχία ότι «το κοινό νόμισμα θα γίνει η εκρηκτική ύλη για την Ευρωπαϊκή Ένωση», αν και αρχικά ήταν υπέρ της εισαγωγής του. Κατά την διάρκεια της κρίσης στην Ευρωζώνη είχε δηλώσει ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα και να αποχωρήσουν από την ζώνη του ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά την Τουρκία και την ευρωπαϊκή της προοπτική, υποστηρίζει την ένταξη τόσο της Τουρκίας όσο και της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

Στην επιστροφή του στο πολιτικό προσκήνιο ο κ. Μερτς αναμένεται να αντιμετωπίσει έντονη κριτική για την δραστηριότητά του στον ιδιωτικό τομέα, από τον οποίο - τουλάχιστον στην Γερμανία - δεν συνηθίζεται να επιστρέφει κανείς στην πολιτική

Αν σου άρεσε κάνε