Μέρκελ: Η διαπραγματευτική μου θέση δεν θα αποδυναμωθεί

Μέρκελ: Η διαπραγματευτική μου θέση δεν θα αποδυναμωθεί

ΔΙΕΘΝΗ UPD 08:33 Δημιουργία 31/10/18, 08:29

Τη δική της απάντηση στα σενάρια που θέλουν τη διαπραγματευτική της ισχύ έναντι ηγετών, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ και Ταγίπ Ερντογάν, να αποδυναμώνεται, στον απόηχο της απόφασής της να αποχωρήσει από την ηγεσία του CDU, έδωσε η Άγγελα Μέρκελ, επιχειρώντας να κατευνάσει τις σχετικές ανησυχίες.

Ειδικότερα, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο οποίος βρίσκεται στο Βερολίνο στο πλαίσιο μιας συνόδου για την Αφρική, η Γερμανίδα καγκελάριος διαβεβαίωσε ότι πλέον θα διαθέτει περισσότερο χρόνο, για να χειρίζεται διεθνή ζητήματα.

«Δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει κάτι όσον αφορά τη διαπραγματευτική μας θέση σε διεθνείς διαπραγματεύσεις, θα μπορούσε να πει κανείς μάλιστα πως έχω περισσότερο χρόνο για να αφοσιωθώ στα καθήκοντά μου, ως επικεφαλής της κυβέρνησης», είπε η Μέρκελ.

Από την πλευρά του, και ο Μάνφρεντ Βέμπερ εκτίμησε ότι η απόφαση της Μέρκελ ενδέχεται να της δώσει μεγαλύτερη ελευθερία και να της επιτρέψει να υιοθετήσει ένα πιο φιλόδοξο όραμα για την Ευρώπη.

Μιλώντας στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ο Βέμπερ, μέλος των χριστιανοκοινωνιστών (CSU), του βαυαρικού αδελφού κόμματος του CDU, έκρινε ότι η Μέρκελ είναι μια ισχυρή φωνή υπέρ της Ευρώπης εδώ και πολύ καιρό και ότι πλέον ο ηγετικός της ρόλος μπορεί να ενισχυθεί.

«Υπάρχει η πιθανότητα να μπορέσει να ασκήσει ηγεσία χωρίς να πιέζεται επειδή όλες οι αποφάσεις της πρέπει να είναι λαοφιλείς», υποστήριξε ο Βέμπερ. «Πρέπει ξανά να βρούμε το θάρρος να κοιτάξουμε πέρα από τις ιδιοτροπίες της πολιτικής μας καθημερινότητας και να είμαστε λίγο πιο οραματιστές, διότι τα επόμενα χρόνια και οι επόμενες δεκαετίες δεν θα είναι μια ευχάριστη περίοδος για την ήπειρό μας», πρόσθεσε.

Ο ίδιος επεσήμανε ακόμη πως χρειάζεται ξεκάθαρα να γίνουν αλλαγές στο κόμμα του, το οποίο απώλεσε την απόλυτη πλειοψηφία του στις κρατιδιακές εκλογές της Βαυαρίας τη 14η Οκτωβρίου.

Τόνισε δε ότι θα παρουσιάσει προτάσεις στα μέσα του Νοεμβρίου, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει ένα έκτακτο συνέδριο του CSU, στο οποίο ενδέχεται να ληφθούν αποφάσεις για την ηγεσία του κόμματος.

«Τα πράγματα δεν μπορούν απλά να συνεχίσουν να πηγαίνουν όπως πήγαιναν. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα», δήλωσε.

Αν σου άρεσε κάνε