Πρώην στελέχη της Goldman διώκονται για το μέγα- σκάνδαλο του 1MDB

Πρώην στελέχη της Goldman διώκονται για το μέγα- σκάνδαλο του 1MDB

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:40 Δημιουργία 02/11/18, 09:27

Για δωροδοκία αξιωματούχων, κλοπή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος από το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Μαλαισίας, διώκονται από τις αμερικανικές εισαγγελικές αρχές δύο πρώην κορυφαία στελέχη της Goldman Sachs.

Η εξέλιξη φέρνει τον αμερικανικό επενδυτικό κολοσσό στο επίκεντρο του χρηματοοικονομικού σκανδάλου 1MDB, ενός εκ των μεγαλύτερων όλων των εποχών.

Ο Τίμοθι Λάισνερ, τότε επικεφαλής των δραστηριοτήτων Νοτιοανατολικής Ασίας, δήλωσε ένοχος για συνωμοσία με στόχο το ξέπλυμα χρήματος και την παράβαση της νομοθεσίας για δωροδοκία. Βοήθησε να αποσπαστούν δισεκατομμύρια δολάρια από το κρατικό επενδυτικό ταμείο 1MDB.

Ακόμη ένα στέλεχος, που δεν κατονομάζεται, φέρεται να γνώριζε για τις δωροδοκίες και να βοήθησε τον Λάισνερ. Τα επίσημα έγγραφα αναφέρουν ότι είναι ιταλική υπηκοότητας και σύμφωνα με πληροφορίες της WSJ ενδεχομένως να πρόκειται για τον Αντρέα Βέλλα.

Ο πρώην γενικός διευθυντής της Goldman Ρότζερ Εν Τζι και ο φερόμενος ως ιθύνων νουν της απάτης, Μαλαισιανός χρηματιστής, Τζο Λόου, βαρύνονται επίσης με τις κατηγορίες δωροδοκίας και ξεπλύματος χρήματος. Δεν αποδέχονται τις κατηγορίες.

Η Goldman είχε αναλάβει την αναδοχή σε ομόλογα αξίας 6,5 δισ. δολαρίων του 1MDB. Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές οι δύο τραπεζίτες της δωροδόκησαν κυβερνητικούς αξιωματούχους για να αποσπάσουν τα συμβόλαια. Παράλληλα ήλεγχαν offshore λογαριασμούς, στους οποίους κατατέθηκαν τα κλεμμένα χρήματα και βοήθησαν στη διαδικασία του ξεπλύματος.

Η τράπεζα είχε λάβει προμήθεια ύψους 600 εκατ. δολαρίων για τα deals με το 1MDB.

Αν σου άρεσε κάνε