Μέι: Τελεσίγραφο προς τους υπουργούς για το Brexit

Μέι: Τελεσίγραφο προς τους υπουργούς για το Brexit

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:32 Δημιουργία 05/11/18, 09:30

Η στρατηγική σιωπή, που τηρήθηκε επί δύο εβδομάδες από τη βρετανική πλευρά στις διαπραγματεύσεις για το Brexit φαίνεται να φτάνει αύριο στο τέλος της, καθώς το υπουργικό συμβούλιο της Τερέζα Μέι συνεδριάζει για το θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Λονδίνο βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ σε μία συμφωνία με τις Βρυξέλλες και τους 27 της κοινότητας, για αυτό και η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει τελεσίγραφο στους υπουργούς των Τόρις να στηρίξουν το προσχέδιο της συμφωνίας.

Το σημείο κλειδί παραμένουν αυτά των τελωνειακών ελέγχων στα σύνορα Βόρειας Ιρλανδίας- Ιρλανδίας, με τους Βρετανούς να αναζητούν μία φόρμουλα που θα αποτρέπει τους ελέγχους στα ιρλανδικά σύνορα, χωρίς όμως να δημιουργεί νέα εμπόδια μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και υπολοιπης Βρετανίας.

Καμία πλευρά δεν έχει δημοσιοποιήσει κάτι για το θέμα από τις 22 Οκτωβρίου. Ωστόσο σύμφωνα με δημοσίευμα των Sunday Times η κυβέρνηση Μέι έχει εξασφαλίσει υποχωρήσεις από την Ε.Ε., ώστε να μπορέσει να περάσει τη συμφωνία στο Κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα οι Βρυξέλλες φέρονται να συμφώνησαν να επιτρέψουν σε ολόκληρη τη Βρετανία και όχι μόνο τη Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση έως ότου καταστεί εφικτή μία ευρύτερη εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ έκανε λόγο για «υποθέσεις» και τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Αύριο, ωστόσο, θα πάρουν τον λόγο στο υπουργικό συμβούλιο και οι υπέρμαχοι του σκληρού Brexit, η αντίσταση των οποίων φαίνεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη από την όποια αντίσταση από τους 27.

Αν σου άρεσε κάνε