Brexit: Η Κομισιόν δεν κάνει πίσω στο θέμα των ιρλανδικών συνόρων

Brexit: Η Κομισιόν δεν κάνει πίσω στο θέμα των ιρλανδικών συνόρων

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:07 Δημιουργία 07/11/18, 16:16

Σαφή μηνύματα προς τη Βρετανία για τις συζητήσεις επί του Brexit με τη Βρετανία έστειλε εκ νέου την Τετάρτη ο αρμόδιος Επίτροπος της Κομισιόν, Μισέλ Μπαρνιέ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Μπαρνιέ επέμεινε στο ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς την επίλυση των ιρλανδικών συνόρων. «Για να είμαι ειλικρινής, δεν είμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας και ο χρόνος "τρέχει"» δήλωσε το στέλεχος της Κομισιόν, για να προσθέσει πως «το Brexit είναι μια κατάσταση οπού χάνουν όλες οι πλευρές».

Ακόμα, ο κ. Μπαρνιέ δήλωσε πως βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες διαπραγματεύσεις με τους Βρετανούς, τονίζοντας παράλληλα πως «δεν μπορώ να δώσω μια ακριβή ημερομηνία για το πότε θα έχουμε μια συμφωνία για το Brexit».

Το παρασκήνιο στο Λονδίνο

Μία γεύση από το δυνητικό φινάλε του βρετανικού δράματος έδωσε έγγραφο, το οποίο διέρρευσε μέσα από τη βρετανική κυβέρνηση:

Σύμφωνα με το σενάριο και τις πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι χαιρετίζει το κλείσιμο της συμφωνίας στις επόμενες δέκα μέρες, οι υποστηρικτές της πανηγυρίζουν και η συμφωνία ψηφίζεται στο κοινοβούλιο στις 27 Νοεμβρίου.

Το γραφείο της Μέι απέρριψε το έγγραφο, το οποίο δημοσιεύθηκε από το BBC την Τρίτη, και είπε ότι το φτωχό λεξιλόγιο και η παιδική γλώσσα του δείχνουν ότι δεν αντιπροσωπεύει τον τρόπο σκέψης της κυβέρνησης. Ωστόσο ο εκπρόσωπός της δεν αρνήθηκε ρητά τη γνησιότητα του εγγράφου.

Παραμένει πάντως ασαφές εάν η Τερέζα Μέι θα καταφέρει να περάσει τη συμφωνία από το βρετανικό κοινοβούλιο: Χρειάζεται περίπου 320 ψήφους, αλλά οι 315 βουλευτές της δεν στηρίζουν ενωμένοι τα σχέδιά της.

Το μέμο αναφέρει ότι η ψηφοφορία θα γίνει στις 27 Νοεμβρίου:

«Το απόγευμα είναι η ψηφοφορία. Ιστορική στιγμή, αφήστε στην άκρη τα δικά σας συμφέροντα, βάλτε τα συμφέροντα της χώρας πρώτα και στηρίξτε τη συμφωνία».

Αν σου άρεσε κάνε