Η Ιταλία επιμένει πως δεν αλλάζει τον προϋπολογισμό

Η Ιταλία επιμένει πως δεν αλλάζει τον προϋπολογισμό

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:02 Δημιουργία 08/11/18, 14:38

Σταθερός στους στόχους που έχει θέσει η Ρώμη για το δημόσιο έλλειμμα της Ιταλίας εμφανίστηκε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τζοβάνι Τρία, σε δηλώσεις που έκανε λίγο μετά από τη δημοσιοποίηση των προβλέψεων της Κομισιόν για το τρίτο μεγαλύτερο ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Όπως σημείωσε ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ, «η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στο στόχο για το 2,4% του δημοσίου ελλείμματος για το 2019». Ο Τρία ανέφερε ακόμα πως «οι προβλέψεις της Κομισιόν δεν πρόκειται να επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες επί του προϋπολογισμού».

Ωστόσο, ο ίδιος παραδέχθηκε πως υπάρχει μεγάλη απόκλιση των προβλέψεων της Κομισιόν με τους στόχους που έχει θέσει η ιταλική κυβέρνηση, καθώς «έχουν διαβάσει μερικώς τον προϋπολογισμό», όπως ανέφερε ο Τρία.

Η πρόβλεψη της Κομισιόν

Η ιταλική οικονομία θα αναπτυχθεί με χαμηλότερο ρυθμό από ότι αναμένει η Ρώμη τα επόμενα δύο χρόνια, ανακοίνωσε νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με αυτές, το ιταλικό ΑΕΠ θα αυξηθεί 1,1% φέτος, χαμηλότερα από την πρόβλεψη της Ρώμης για 1,2%.

Το 2019, το ΑΕΠ θα αυξηθεί 1,2%, αντί για 1,5% που ανέμενε η Ιταλία και το 2020 κατά 1,3%, από 1,6% που περίμενε η ιταλική κυβέρνηση.

Η χαμηλότερη αύξηση σημαίνει ότι το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της Ιταλίας θα είναι στο 1,9% του ΑΕΠ φέτος, έναντι των προβλέψεων της Ιταλίας για το 1,8%.

Την επόμενη χρονιά, με ώθηση από τις υψηλότερες δαπάνες και περικοπές φόρων θα φτάσει το 2,9%, από 2,4% που ανέμενε η Ιταλία και στο 3,1% το 2020, από 2,1% που προέβλεπε η Ρώμη.

Αν σου άρεσε κάνε