Σεντένο σε Ιταλία: Αλλάξτε τον προϋπολογισμό

Σεντένο σε Ιταλία: Αλλάξτε τον προϋπολογισμό

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:10 Δημιουργία 09/11/18, 15:45

Τη γνωστή θέση της Κομισιόν, που είχε χαρακτηρίσει ως απαράδεκτο το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 που είχε καταθέσει η Ιταλία, επανέλαβε ο Μάριο Σεντένο κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Τζοβάνι Τρία.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, «οι διεθνείς αγορές έχουν αμφιβολίες για το σχέδιο της Ιταλίας. Ελπίζω πως ο υπουργός Τρία θα παρουσιάσει βελτιωμένες προτάσεις για τον προϋπολογισμό».

Ακόμα ο Πορτογάλος αξιωματούχος τόνισε πως «οι αλλαγές στον προϋπολογισμό θα βοηθούσαν στην επίλυση των ανησυχιών που έχουν προκληθεί στις αγορές».

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής του Eurogroup δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κυρώσεων προς την Ιταλία, για το οποίο έχει προειδοποιήσει η Κομισιόν, αναφέροντας ότι «τυχόν κυρώσεις κατά της Ιταλίας δεν είναι στην ατζέντα του Eurogroup αυτή τη στιγμή».

Από την πλευρά του, ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ δήλωσε μεν πως «είναι θετικός ο διάλογος με την ΕΕ για τον προϋπολογισμό», αλλά ξεκαθάρισε πως «τα βασικά σημεία του προϋπολογισμού δεν πρόκειται να αλλάξουν».

Απαντώντας σε ερώτηση για τον εάν πιστεύει πως θα επιβληθούν κυρώσεις προς την Ιταλία, ο Τρία ανέφερε ότι «δεν το πιστεύω».

Σχολιάζοντας το αίτημα για τη μείωση του στόχου για δημόσιο έλλειμμα πιο κάτω από το 2,4%, ο Ιταλός σημείωσε ότι «μια μεγάλη μείωση του ελλείμματος σε αυτό τον οικονομικό κύκλο θα ήταν "αυτοκτονία"». Ακόμα, απαντώντας στις αιτιάσεις της Κομισιόν για το ότι η Ρώμη παραβαίνει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, ο Τρία τόνισε με νόημα πως «πολλές χώρες της ΕΕ έχουν υπερβεί στο παρελθόν τους κανόνες αλλά πάντα υπήρχε μια συμφωνία στο τέλος».

Αν σου άρεσε κάνε