«Ναι μεν, αλλά» από την Κομισιόν για το Brexit

«Ναι μεν, αλλά» από την Κομισιόν για το Brexit

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:21 Δημιουργία 12/11/18, 16:12

Νέα μηνύματα προς το Ηνωμένο Βασίλειο για το Brexit έστειλε τη Δευτέρα η Κομισιόν, όπως προκύπτει από τα όσα δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος της Επιτροπής, Μισέλ Μπαρνιέ, στην ενημέρωση που έκανε στους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ για την πορεία των διαπραγματευσεων.

Όπως ανέφερε ο Μπαρνιέ, «τα βασικά στοιχεία της πρότασης μας είναι έτοιμα να παρουσιαστούν στο βρετανικό υπουργικό συμβούλιο αύριο, Τρίτη», προσθέτοντας όμως πως δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία.

«Τα τελευταία βήματα σε αυτές τις συμφωνίες είναι πάντα τα πιο δύσκολα» φέρεται να δήλωσε ο Μπαρνιέ, τονίζοντας πως χρειάζεται πολιτική βούληση για να «κλειδώσει» το τελικό κείμενο της συμφωνίας.

Η ΕΕ και η Βρετανία βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για να βρεθεί μία λύση στο ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων, ώστε να μην υπάρξει η επαναφορά ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία, επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου, και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δύσκολη εξίσωση, με στόχο την διαφύλαξη των ειρηνευτικών συμφωνιών του 1998, έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο της διαπραγματεύσεις.

Η μεγαλύτερη πρόκληση ωστόσο που αντιμετωπίζει η Βρετανίδα πρωθυπουργός είναι εντός των βρετανικών συνόρων. Το υπουργικό συμβούλιο επρόκειτο να συνεδριάσει σήμερα, προκειμένου να επικυρωθεί το σχέδιο της Μέι για το οριστικό διαζύγιο. Έως χθες το βράδυ ωστόσο δεν υπήρχε καμία ένδειξη προόδου, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο τρεις πηγές με γνώση επί του θέματος. Εάν όμως η Μέι επιθυμεί να κλείσει το πολυπόθητο deal μέσα στο Νοέμβριο, αυτή η εβδομάδα είναι ενδεχομένως η τελευταία της ευκαιρία να συσπειρώσει το διχασμένο υπουργικό της συμβούλιο.

Ο στόχος της συμφωνίας γίνεται ακόμη πιο δύσκολος, καθώς οι Εργατικοί απειλούν ότι εάν το σχέδιο της Μέι καταψηφιστεί, θα ζητήσουν εθνικές εκλογές, ακόμη και ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε ο σκιώδης υπουργός για το Brexit Κέιρ Στάρμερ, σε πλήρη με αντίθεση με τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος έχει αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αν σου άρεσε κάνε