Παρέμβαση State Department για τις απειλές Ερντογάν περί ΑΟΖ

Παρέμβαση State Department για τις απειλές Ερντογάν περί ΑΟΖ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:51 Δημιουργία 14/11/18, 09:49

Παρέμβαση για τις νέες απειλές του Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με την ΑΟΖΑ έκανε το State Department, το οποίο επαναλαμβάνει ότι αποθαρρύνει "κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή".

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal για το προκλητικό παραλήρημα Τούρκου προέδρου εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως η πολιτική των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει για το συγκεκριμένο θέμα.

Όπως τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της. Υπό αυτό το πρίσμα, στηρίζουν τον ισομερή καταμερισμό των ενεργειακών κοιτασμάτων μεταξύ των δύο κοινοτήτων του νησιού που μπορεί να επιτευχθεί "στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης".

"Η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, πρέπει να μοιραστούν ισομερώς ανάμεσα στις δύο κοινότητες στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή", αναφέρει η απάντηση του εκπροσώπου του State Department.

Αν σου άρεσε κάνε