Στον «αέρα» η Μέι για το Brexit - Προειδοποιήσεις από το ΔΝΤ για το no deal

Στον «αέρα» η Μέι για το Brexit - Προειδοποιήσεις από το ΔΝΤ για το no deal

ΔΙΕΘΝΗ UPD 20:29 Δημιουργία 14/11/18, 19:39

Ολονυχτία αναμένεται σήμερα στο Λονδίνο για το Brexit, με το υπουργικό συμβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου να συνεδριάζει υπό την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι προκειμένου να σταλθεί ένα κείμενο συμφωνίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Μέι θα προβεί σε μια σύντομη δήλωση προς τα μέσα ενημέρωσης αργότερα σήμερα μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε αξιωματούχος της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Η πρωθυπουργός θα κάνει μια σύντομη δήλωση μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου», τόνισε ο αξιωματούχος.

«Η πρωθυπουργός θα προβεί σε δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων αύριο», συμπλήρωσε.

«Δεν θα υπάρξει συνέντευξη Τύπου σήμερα το βράδυ».

Μάλιστα, 8-10 υπουργοί φέρεται να έχουν υπογραμμίσει στην κ. Μέι πως το κείμενο που έχει καταρτίσει η Ντάουνινγκ Στριτ πρέπει να διαφοροποιηθεί εκτενώς προκειμένου να τον στηρίξουν.

«Καμπάνες» από το ΔΝΤ

Εν μέσω των παρασκηνιακών συζητήσεων στο Λονδίνο και στην Κομισιόν, το ΔΝΤ εξέδωσε έκθεση με την οποία προειδοποιεί πως η μη συμφωνία (no deal) στο Brexit μπορεί να πλήξει σημαντικά το βρετανικό ΑΕΠ.

Το Ταμείο, το οποίο είχε προειδοποιήσει για τα κόστη του Brexit προτού ψηφίσουν οι Βρετανοί τον Ιούνιο του 2016, είπε πως η εξασφάλιση μιας εμπορικής συμφωνίας θα περιόριζε σχεδόν κατά το ήμισυ την οικονομική ζημιά από τους εμπορικούς φραγμούς, και τις μειωμένες εξωτερικές επενδύσεις και μετανάστευση.

«Τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου τόνισαν τη σημασία μιας έγκαιρης συμφωνίας με την ΕΕ, που θα συνοδεύεται από μια περίοδο εφαρμογής ούτως ώστε να αποφευχθεί μια άτακτη έξοδος το Μάρτιο του 2019 και να δοθεί χρόνος σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους να προσαρμοστούν στη νέα σχέση», ανέφερε το ΔΝΤ.

«Σε ένα σενάριο στο οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πραγματοποιούν εμπορικές συναλλαγές με βάση τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, το επίπεδο της παραγωγής είναι πιθανό να συρρικνωθεί κατά περίπου 5% έως 8% σε σχέση με ένα σενάριο χωρίς Brexit, με μέση εκτίμηση το 6%», προειδοποιεί το Ταμείο.

Αν σου άρεσε κάνε