Brexit: Μετά τη συμφωνία ηχηρές παραιτήσεις και «βουτιά» της στερλίνας

Brexit: Μετά τη συμφωνία ηχηρές παραιτήσεις και «βουτιά» της στερλίνας

ΔΙΕΘΝΗ UPD 12:33 Δημιουργία 15/11/18, 11:58

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία, την επομένη της συμφωνίας για το Brexit.

Ενώ αναμένεται η ομιλία της Τερέζας Μέι στο Κοινοβούλιο, τρεις υπουργοί της κυβέρνησης υπέβαλαν την παραίτησή τους.

Το... «χορό» έσυρε πρώτος ο αρμόδιος υπουργός Ντόμινικ Ράαμπ. Ο ίδιος είχε αναλάβει το καλοκαίρι, μετά την παραίτηση του Ντέιβιντ Ντέιβις.

«Το ρυθμιστικό καθεστώς που προτείνεται για τη Βόρεια Ιρλανδία αποτελεί πολύ πραγματική απειλή για την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου», σημειώνει ο Ράαμπ.

Ο Ράαμπ σε επιστολή του προς τη Μέι ανέφερε ότι δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με τους όρους της προτεινόμενης συμφωνίας για το Brexit, καθώς αυτοί αντιβαίνουν σε όσα υποσχέθηκαν προεκλογικά στο βρετανικό λαό.

Ακολούθησε ανάλογη ανακοίνωση και από την υπουργό Εργασίας Εσθερ ΜακΒέι, η οποία τονίζει. «Η συμφωνία δεν τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».

Στον απόηχο των παραιτήσεων και ενώ κυκλοφορούν πληροφορίες ότι οι οπαδοί του Brexit ετοιμάζουν πρόταση μομφής κατά της Βρετανίδας πρωθυπουργού, η στερλίνα σημειώνει «βουτιά» 1% στα 1,2865 δολάρια.

Νωρίτερα, και Βρετανός υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία, ο συντηρητικός Σέλις Βάρα, ανακοίνωσε ότι παραιτείται εξαιτίας της διαφωνίας του με το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit.

«Δεν μπορώ να υποστηρίξω τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση», εξηγεί ο κ. Βάρα στην επιστολή παραίτησής του που αναρτήθηκε στο λογαριαμσό του στο Twitter και προσθέτει: «Μετά λύπης μου πρέπει να καταθέσω την επιστολή παραίτησής μου από τη θέση του αρμόδιου υπουργού για τη Βόρεια Ιρλανδία στην πρωθυπουργό. Είχα τη χαρά και το προνόμιο να υπηρετήσω στο Γραφείο της Βόρειας Ιρλανδίας και θα κρατήσω για πάντα τις πιο όμορφες αναμνήσεις».

Στο μεταξύ, «πυρά» κατά της Τερέζας Μέι εξαπέλυσε το Εργατικό Κόμμα, τονίζοντας πως η Βρετανίδα πρωθυπουργός στερείται πλέον κύρους μετά την παραίτηση του υπουργού αρμόδιου για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ.

«Η κυβέρνηση διαλύεται μπροστά στα μάτια μας καθώς για δεύτερη φορά ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit αρνήθηκε να υποστηρίξει το σχέδιο της πρωθυπουργού», δήλωσε ο Τζον Τρίκετ, μέλος της ηγετικής περί τον Τζέρεμι Κόρμπιν ομάδας.

«Είναι ο εικοστός υπουργός που παραιτείται από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι κατά την διετή της πρωθυπουργία. Δεν έχει μείνει κύρος στην Τερέζα Μέι και είναι σαφώς ανίκανη να φέρει εις πέρας μία συμφωνία για το Brexit που να συγκεντρώνει την υποστήριξη της κυβέρνησής της, πόσο μάλλον του κοινοβουλίου και του λαού της χώρας μας», είπε.

Αν σου άρεσε κάνε