Μάχη για την πολιτική επιβίωσής της δίνει η Μει

Μάχη για την πολιτική επιβίωσής της δίνει η Μει

ΔΙΕΘΝΗ UPD 13:29 Δημιουργία 15/11/18, 13:25

Σε πολιτική δίνη βρίσκεται η βρετανική κυβέρνηση την Πέμπτη, εν μέσω των παραιτήσεων τριών υπουργών της κυβέρνησης, στον απόηχο της συμφωνίας με την ΕΕ για το Brexit.

Από την πλευρά της, η Τερέζα Μέι δίνει τη δική της μάχη για την πολιτική επιβίωσής της, τη στιγμή που οι υποστηρικτές του Brexit ετοιμάζονται να καταθέσουν πρόταση μομφής.

«H επιλογή είναι σαφής: Μπορούμε να επιλέξουμε να φύγουμε χωρίς συμφωνία, να ρισκάρουμε να μη γίνει το Brexit καθόλου ή να επιλέξουμε να είμαστε ενωμένοι και να υποστηρίξουμε την καλύτερη συμφωνία που μπορούσαμε να διαπραγματευθούμε», τόνισε η ίδια την Πέμπτη.

«Το σχέδιο που συμφωνήθηκε χθες δεν ήταν η τελική συμφωνία, αλλά μας φέρνει πιο κοντά σε αυτή», σημείωσε χαρακτηριστικά η Μέι. «Το Brexit περιλαμβάνει δύσκολες επιλογές για όλους μας. Δεν προσποιούμαι ότι ήταν μία άνετη διαδικασία», συμπλήρωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Την ίδια ώρα, «πυρά» κατά της Μέι εξαπέλυσε ο επικεφαλής του αντιπολιτευτικού κόμματος των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, κατηγορώντας την πρωθυπουργό ότι ωθεί την κυβέρνηση σε χάος, με μία συμφωνία που αποχώρησης από την ΕΕ, η οποία αντιπροσωπεύει τεράστια και επιζήμια αποτυχία.

Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο ίδιος σημείωσε ότι δεν μπορεί να περάσει από τη Βουλή μία συμφωνία που υποστηρίζεται κατά το ήμισυ. Η επιλογή «μη συμφωνίας» δεν είναι πραγματική και η κυβέρνηση δεν είναι προετοιμασμένη γι΄ αυτή, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι παραιτήσεις

Το... «χορό» έσυρε πρώτος ο αρμόδιος υπουργός Ντόμινικ Ράαμπ. Ο ίδιος είχε αναλάβει το καλοκαίρι, μετά την παραίτηση του Ντέιβιντ Ντέιβις.

«Το ρυθμιστικό καθεστώς που προτείνεται για τη Βόρεια Ιρλανδία αποτελεί πολύ πραγματική απειλή για την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου», σημειώνει ο Ράαμπ.

Ο Ράαμπ σε επιστολή του προς τη Μέι ανέφερε ότι δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με τους όρους της προτεινόμενης συμφωνίας για το Brexit, καθώς αυτοί αντιβαίνουν σε όσα υποσχέθηκαν προεκλογικά στο βρετανικό λαό.

Ακολούθησε ανάλογη ανακοίνωση και από την υπουργό Εργασίας Εσθερ ΜακΒέι, η οποία τονίζει. «Η συμφωνία δεν τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».

Στον απόηχο των παραιτήσεων και ενώ κυκλοφορούν πληροφορίες ότι οι οπαδοί του Brexit ετοιμάζουν πρόταση μομφής κατά της Βρετανίδας πρωθυπουργού, η στερλίνα σημειώνει «βουτιά» 1% στα 1,2865 δολάρια.

Νωρίτερα, και Βρετανός υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία, ο συντηρητικός Σέλις Βάρα, ανακοίνωσε ότι παραιτείται εξαιτίας της διαφωνίας του με το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit.

«Δεν μπορώ να υποστηρίξω τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση», εξηγεί ο κ. Βάρα στην επιστολή παραίτησής του που αναρτήθηκε στο λογαριαμσό του στο Twitter και προσθέτει: «Μετά λύπης μου πρέπει να καταθέσω την επιστολή παραίτησής μου από τη θέση του αρμόδιου υπουργού για τη Βόρεια Ιρλανδία στην πρωθυπουργό. Είχα τη χαρά και το προνόμιο να υπηρετήσω στο Γραφείο της Βόρειας Ιρλανδίας και θα κρατήσω για πάντα τις πιο όμορφες αναμνήσεις».

Αν σου άρεσε κάνε