Κατατέθηκε πρόταση μομφής κατά της Μέι στη Βρετανία

Κατατέθηκε πρόταση μομφής κατά της Μέι στη Βρετανία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:54 Δημιουργία 15/11/18, 15:18

Οι φήμες που είχαν ξεκινήσει να διαδίδονται από χθες στο Λονδίνο επιβεβαιώθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης, με τον βουλευτή των Τόρις, Τζέικομπ Ρις-Μογκ, να καταθέτει πρότασης μομφής κατά της επικεφαλής του κόμματος και πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, στον απόηχο του κειμένου συμφωνίας για το Brexit που παρουσίασε η κ. Μέι.

Ο Ρις-Μογκ, που ηγείται της πιο συντηρητικής ομάδας του κόμματος και θεωρεί πως η κυβέρνηση έχει υποχωρήσει κατά πολύ στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, χρειάζεται να συγκεντρώσει 48 επιστολής από βουλευτές των Τόρις προκειμένου να τεθεί σε συζήτηση η πρόταση μομφής.

Στην επιστολή της πρότασης μομφής, ο Βρετανός βουλευτής αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «η συμφωνία που παρουσιάστηκε στη Βουλή σήμερα είναι χειρότερη από το αναμενόμενο και δε συναντά τις υποσχέσεις που έχει δώσει η πρωθυπουργός στο έθνος, ούτε στις υποσχέσεις που έχει δώσει η ίδια στο κόμμα (Τόρις)».

Ο Ρις-Μογκ δήλωσε πως «ο αριθμός των επιστολών αυξάνεται» και ότι την πρόταση μομφής στηρίζουν στελέχη του κόμματος που ο ίδιος δεν περίμενε. Ακόμα, τόνισε πως η νέα ηγεσία των Τόρις μπορεί να έχει εκλεχθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων έξω από το Κοινοβούλιο, δήλωσε στις κατηγορίες περί «πραξικοπήματος» πως «νομίζω πως ένα πραξικόπημα γίνεται όταν χρησιμοποιείς παράνομες διαδικασίες. Η κίνηση μου είναι πλήρως συνταγματική. Το πραξικόπημα είναι λάθος λέξη» ανέφερε ο Ρις-Μογκ.

Η Μέι μπορεί να ανατραπεί αν ψηφίσουν εναντίον της 158 από τους 315 βουλευτές της.

Σε αυτήν την περίπτωση, η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα πρέπει να εξασφαλίσει με κάποιον τρόπο περίπου 100 «ναι». Αυτό δεν της αφήνει περιθώρια παρά να προσφέρει κλάδο ελαίας στους Εργατικούς, οι οποίοι είναι και αυτοί διχασμένοι. Το ερώτημα είναι πόσοι βουλευτές του Τζέρεμι Κόρμπιν είναι διατεθειμένοι να γυρίσουν την πλάτη στον ηγέτη τους για να στηρίξουν τη Μέι και ενδεχομένως μία συμφωνία που θεωρούν ότι θα αποτρέψει την οικονομική καταστροφή της χώρας.

Η Σκοτία προσπαθεί να πιέσει

Μετά από τις εξελίξεις που έχουν προκύψει στην κυβέρνηση και στο κόμμα της Μέι από χθες, η πρωθυπουργός της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε σήμερα ότι το Brexit ενισχύει τα επιχειρήματα υπέρ της ανεξαρτησίας της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Είναι «λογικό» να σκεφτούμε ότι το χρονοδιάγραμμα μιας πιθανής νέας ψηφοφορίας για την απόσχιση θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθεί το σημερινό πολιτικό χάος στη Βρετανία αναφορικά με το Brexit, δήλωσε στο αποκεντρωμένο κοινοβούλιο της Σκοτίας.

«Αυτή η ώρα θα έρθει και όταν έρθει, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο λαός της Σκοτίας θα επιλέξει να είναι ανεξάρτητος», δήλωσε η Στέρτζον.

Αν σου άρεσε κάνε