Στο «σκοτάδι» για την πρόταση μομφής κατά της Μέι

Στο «σκοτάδι» για την πρόταση μομφής κατά της Μέι

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:13 Δημιουργία 16/11/18, 14:42

Πέπλο μυστηρίου εξακολουθεί να καλύπτει το Λονδίνο και την πολιτική σκηνή της Βρετανίας, στο φόντο της κυβερνητικής κρίσης με την οποία είναι αντιμέτωπη η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι.

Ενώ οι 48 υπογραφές βουλευτών από το κόμμα της (Τόρις) ώστε να τεθεί επί συζήτησης η πρόταση μομφής κατά της κ. Μέι, δεν έχει ξεκαθαρίσει το εάν και το πότε ακριβής αυτή θα συζητηθεί λόγω των συμμαχιών που συζητούνται στο παρασκήνιο για τη διαδοχή της κ. Μέι.

Ορισμένα βρετανικά media κάνουν λόγο για εξελίξεις μετά από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ενώ άλλα δημοσιεύματα υποστηρίζουν πως μπορεί να υπάρξουν καταιγιστικά γεγονότα ακόμα και μέσα στην Παρασκευή.

Από την πλευρά τους, συνεργάτες της κ. Μέι αναφέρουν πως δε φοβούνται την πρόταση μομφής, υποστηρίζοντας πως η πρωθυπουργός θα επιβιώσει του εσωκομματικού χτυπήματος. Οι ίδιες πηγές, σχολιάζοντας την πρόταση για την αποχώρηση από την ΕΕ, υπογράμμισαν ότι η συμφωνία είναι πολύ καλή και ότι οι αιτιάσεις των πολέμιων της κ. Μέι είναι αβάσιμες.

Υπενθυμίζεται ότι για την εκκίνηση της διαδικασίας πρότασης μομφής για έναν ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος χρειάζονται τουλάχιστον 48 επιστολές, ωστόσο για την αντικατάστασή του θα πρέπει η πρόταση δυσπιστίας να υπερψηφιστεί από το 50% των Συντηρητικών βουλευτών.

Με δεδομένο ότι οι Τόρις διαθέτουν σήμερα 316 βουλευτές στη Βουλή των Κοινοτήτων, κάτω σώμα του βρετανικού κοινοβουλίου, χρειάζονται 159 ψήφοι βουλευτών για την «εκθρόνιση» της Τερέζα Μέι.

Τι λέει ο υπουργός Εμπορίου

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εμπορίου της Βρετανίας, Λίαμ Φοξ, δήλωσε στο CNBC πως εξακολουθεί να υφίσταται η πιθανότητα να μην υπάρξει συμφωνία για το Brexit, αν και κάτι τέτοιο θα ήταν ατυχές.

Ο Φοξ, που είναι εξέχων ευρωσκεπτικιστής, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC πως έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και πως η Βρετανία χρειάζεται αυτή τη στιγμή σταθερότητα.

«Θα μπορούσε να συμβεί και θα ήταν ατυχές εάν συνέβαινε», είπε ο Φοξ για το ενδεχόμενο μη συμφωνίας για το Brexit.

«Καθ΄όλη τη διάρκεια της διαδικασίας η κυβέρνηση έχει πει πως είναι συνετό να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο μη συμφωνίας. Δεν πιστεύουμε πως [η μη επίτευξη συμφωνία] είναι προς το συμφέρον είτε του Ηνωμένου Βασιλείου είτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αν σου άρεσε κάνε