Μέι: Δεν υπάρχει Plan B - Καμπανάκι για «ναυάγιο»

Μέι: Δεν υπάρχει Plan B - Καμπανάκι για «ναυάγιο»

ΔΙΕΘΝΗ UPD 12:20 Δημιουργία 18/11/18, 11:30

«Δεν υπάρχει Plan B» είναι το μήνυμα, που στέλνει η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, αναφερόμενη στη συμφωνία που «κλείδωσε» με την ΕΕ για το Brexit και η οποία έχει κορυφώσει την πολιτική κρίση στη χώρα.

Η Μέι ουσιαστικά «απάντησε» στα δημοσιεύματα, που αναφέρουν ότι κάποια σημαντικά στελέχη της κυβέρνησής της θέλουν να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση επί του σχεδίου της συμφωνίας, πριν τη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ το επόμενο Σαββατοκύριακο.

«Δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο στο τραπέζι. Δεν υπάρχει διαφορετική προσέγγιση, στην οποία θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε με την ΕΕ», έγραψε η Μέι σε άρθρο της στην εφημερίδα Sun on Sunday. «Εάν οι βουλευτές απορρίψουν τη συμφωνία, απλά θα μας γυρίσουν στην αφετηρία. Θα υπάρξει μεγαλύτερη διχογνωμία, μεγαλύτερη αβεβαιότητα και δεν θα καταφέρουμε να εκπληρώσουμε αυτό που ψήφισε ο βρετανικός λαός», πρόσθεσε η ίδια.

Από την πλευρά τους, οι υποστηρικτές του Brexit ισχυρίζονται ότι η μεταβατική περίοδος δημιουργεί τον κίνδυνο να συνεχίσει να υπόκειται η Βρετανία στους κανόνες της ΕΕ επ’ αόριστον. Το Σάββατο, η Άντρεα Λίντσομ, υπουργός υπεύθυνη για τις δραστηριότητες της κυβέρνησης στη βουλή, δήλωσε στο BBC ότι στηρίζει τη Μέι, αλλά δεν είναι απολύτως ικανοποιημένη με τη συμφωνία. «Νομίζω ότι συνεχίζει να υπάρχει η δυνατότητα για μεγαλύτερη σαφήνεια σε κάποια από τα μέτρα εντός αυτού (του σχεδίου) και σε αυτό ελπίζω να μπορέσω να βοηθήσω», δήλωσε.

Στο μεταξύ, ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι δήλωσε χθες ότι οι Βρετανοί υπουργοί που τάσσονται υπέρ του Brexit, «δεν ζουν στον πραγματικό κόσμο», εάν πιστεύουν ότι μπορούν να επαναδιαπραγματευθούν τη συμφωνία, στην οποία κατέληξαν το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα.

Πάνω από 200 Συντηρητικοί βουλευτές έχουν απευθύνει επιστολές στη Μέι, ζητώντας της να αποχωρήσει, ενώ χρειάζονταν συνολικά 48 τέτοια αιτήματα για να εκκινήσει μια διαδικασία αλλαγής της ηγεσίας. Οι Sunday Times ανέφεραν επίσης ότι έχει δοθεί εντολή στον βρετανικό στρατό να εντείνει τους προληπτικούς σχεδιασμούς έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθεί η δημόσια τάξη σε περίπτωση που υπάρχουν ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα ύστερα από ένα Brexit χωρίς συμφωνία, με την εφημερίδα να επικαλείται πηγή στις ένοπλες δυνάμεις.

Αν σου άρεσε κάνε