«Ουδέν σχόλιο» από Γιούνκερ και Μέι για το Brexit

«Ουδέν σχόλιο» από Γιούνκερ και Μέι για το Brexit

ΔΙΕΘΝΗ UPD 20:35 Δημιουργία 21/11/18, 20:32

Εν μέσω των συνεχιζόμενων πιέσεων που δέχεται η Τερέζα Μέι από το εσωτερικό του κόμματος της προκειμένου να αποχωρήσει από την ηγεσία της βρετανικής κυβέρνησης, η συντηρητική πρωθυπουργός συναντήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες με τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με επίκεντρο το Brexit, σε μια συνάντηση που κράτησε 1 ώρα και 50 λεπτά.

Στόχος της Βρετανίδας πρωθυπουργού είναι, εξάλλου, να περάσει το μήνυμα στο Λονδίνο -όπου αντιμετωπίζει πλέον τα ουσιαστικότερα προβλήματα- ότι συνεχίζει μέχρι τέλους τον αγώνα της διαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες.

Οι δύο ηγέτες έδωσαν τα χέρια μπροστά από τις κάμερες, ωστόσο, αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις, αφήνοντας να αιωρείται μία αβεβαιότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από Ευρωπαίους αξιωματούχους τα κυριότερα αγκάθια εξακολουθούν να είναι η αλιεία, η διακίνηση των αγαθών και το Γιβραλτάρ.

Ειδικότερα, το μέτωπο της Ισπανίας που έχει να αντιμετωπίσει η Μέι αφορά την καθαρή υπόσχεση που ζητεί η Μαδρίτη ότι καμία εμπορική ή άλλα συμφωνία για το Γιβραλτάρ δεν θα περάσει χωρίς τη συγκατάθεσή της και διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι χωρίς αυτές τις εγγυήσεις δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία.

Νωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε τη «μεγάλη λύπη» της για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ και τόνισε ότι η χώρα θα πρέπει και στο μέλλον να παραμείνει στενός εταίρος της ΕΕ. Παράλληλα τόνισε ότι η Γερμανία στηρίζει τη συμφωνία εξόδου που επιτεύχθηκε.

Ωστόσο, προκαταλαμβάνοντας κατά κάποιο τρόπο τη συζήτηση Λονδίνου-Βρυξελλών κατέστησε έμμεσα σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχθεί αλλαγές στο κείμενο της συμφωνίας. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, η Βρετανία δεν μπορεί μονομερώς να αποφασίσει πότε θα αποχωρήσει από την Τελωνειακή Ένωση.

Αν σου άρεσε κάνε