DW: Η Ιταλία αντιμέτωπη με την ακλόνητη ΕΕ - Συνάντηση Κόντε-Γιούνκερ το Σάββατο

DW: Η Ιταλία αντιμέτωπη με την ακλόνητη ΕΕ - Συνάντηση Κόντε-Γιούνκερ το Σάββατο

ΔΙΕΘΝΗ UPD 13:48 Δημιουργία 22/11/18, 13:46

Η ιταλική κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με την αυστηρή στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υπογραμμίζει ότι «θα αξιολογήσει μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση όλες τις επόμενες φάσεις». Και επιμένει ότι στοχεύει σε έναν ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο Κόντε θα δει τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το Σάββατο το βράδυ στις Βρυξέλλες και θα του εκθέσει αναλυτικά όλα τα μέτρα του ιταλικού προϋπολογισμού με σειρά από ντοσιέ. Η θεωρία της κυβερνητικής συμμαχίας της Λέγκας και των Πέντε Αστέρων συνεχίζει να βασίζεται στην κεντρική ιδέα ότι σε μια φάση γενικότερης επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης (σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης) είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί μια πολιτική που να τονώσει και την αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Τι θα κάνει τελικά ο πρόεδρος Ματαρέλα;

Και στην Ιταλία βέβαια όλοι θεωρούν ότι Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι περίπου αδύνατο να αλλάξει γνώμη, τουλάχιστο σε αυτή την φάση. Αλλά από την ιταλική κυβέρνηση υπάρχουν διαρροές ότι θα ήταν ήδη ένα καλό μήνυμα αν δεν ξεκινούσε αμέσως η διαδικασία με στόχο την επιβολή κυρώσεων ώστε να δοθεί το αναγκαίο περιθώριο στην ανάπτυξη του διαλόγου.

Παράλληλα, σύμφωνα με μέρος του ιταλικού τύπου θα πρέπει να διαπιστωθεί και ποια ακριβώς στάση θα κρατήσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα. Ως γνωστόν δεν επιθυμεί την σύγκρουση με την Ευρώπη και το ιταλικό Σύνταγμα του παρέχει τη δυνατότητα να ζητήσει αλλαγές στον προϋπολογισμό μετά την ψήφισή του. Η γνώμη του δεν δεσμεύει την κυβέρνηση αλλά σίγουρα θα τάραζε τα νερά. Όπως ενδεχομένως και τις αγορές.

Τέλος, σύμφωνα με την εφημερίδα της Ρώμης Ιλ Μεσατζέρο o γραμματέας της Λέγκας και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι μπορεί να υψώνει συνεχώς τους τόνους αλλά στην πραγματικότητα ανησυχεί -και ο ίδιος- για την εμφανή αύξηση της οικονομικής αστάθειας

Αν σου άρεσε κάνε