Brexit: «Πόκερ» μέχρι την τελευταία στιγμή για το τελικό κείμενο της συμφωνίας

Brexit: «Πόκερ» μέχρι την τελευταία στιγμή για το τελικό κείμενο της συμφωνίας

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:08 Δημιουργία 23/11/18, 14:04

Αβεβαιότητα «μυρίζει» για τις τελικές διαπραγματεύσεις στο «μέτωπο» του Brexit ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής την ερχόμενη Κυριακή, καθώς το θέμα του Γιβλαρτάρ παραμένει το μεγάλο «αγκάθι» στο δρόμο προς την επικύρωση του τελική κειμένου της συμφωνίας του «διαζυγίου» Βρετανίας-ΕΕ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκαν την Παρασκευή, σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσουν τα τελευταία εμπόδια πριν τη σύνοδο της Κυριακής. Ωστόσο, οι ενστάσεις που προέβαλλαν η Ισπανία για το Γιβραλτάρ, δείχνουν πως το τελικό κείμενο θα ετοιμαστεί την τελευταία στιγμή.

Από την πλευρά της, η Ισπανία έχει ζητήσει αλλαγές στη συνθήκη αποχώρησης και τη διακήρυξη για τη νέα σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, προκειμένου να αποσαφηνίζεται πως οι όποιες αποφάσεις για τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Γιβραλτάρ θα ληφθούν μόνον κατόπιν άμεσων συζητήσεων με τη Μαδρίτη.

«Εργαστήκαμε πολύ σκληρά και έχουμε καταλήξει σε συμφωνία με τους Ισπανούς συναδέλφους σε ό,τι αφορά τον ρόλο του Γιβραλτάρ στη διαδικασία αποχώρησης… καλή τη πίστει, έχουμε συνεργαστεί και έχουμε αποφέρει αποτέλεσμα», είπε ο κ. Fabian Picardo στο ραδιόφωνο του BBC, προσθέτοντας πως η Ισπανία δεν χρειάζεται να ασκήσει «βέτο» για να φέρει το Γιβραλτάρ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Αν η συμφωνία αποχώρησης είναι ανοικτή για ένα κόμμα ή για μια τελεία στο θέμα του Γιβραλτάρ, τότε θα ξανα-ανοίξει και για οποιοδήποτε άλλο θέμα», είπε.

Χθες, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, είπε πως η Ισπανία θα ταχθεί κατά του προσχεδίου της συμφωνίας, αν δεν υπάρξουν αλλαγές. «Μετά τη συζήτησή μου με την Τερέζα Μέι, η θέση μας εξακολουθεί να απέχει. Η κυβέρνησή μου πάντα θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Ισπανίας. Αν δεν υπάρξουν αλλαγές, θα ασκήσουμε βέτο στο Brexit», προειδοποίησε.

Υπενθυμίζεται πως υπό τους ευρωπαϊκούς κανόνες, η συνθήκη της απόσυρσης υιοθετείται από την πλειοψηφία και όχι ομόφωνα, άρα μια χώρα από μόνη της δεν μπορεί να μπλοκάρει το Brexit. Όμως, οι ηγέτες της ΕΕ ήθελαν να υπάρχει ενότητα σε αυτό το εξαιρετικά ευαίσθητο πολιτικά ζήτημα.

Από την πλευρά της, η Γερμανική κυβέρνηση εργάζεται με την υπόθεση πως όλα τα ανοικτά ερωτήματα αναφορικά με τη συμφωνία του Brexit θα έχουν διευθετηθεί μέχρι τη σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών την Κυριακή, όπως δήλωσε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς για το ζήτημα του Γιβραλτάρ, είπε πως «η κυβέρνηση χαίρεται που οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν καταλήξει σε συμφωνία όχι μόνο για τη συμφωνία εξόδου αλλά και για την πολιτική διακήρυξη αναφορικά με τη μελλοντική σχέση».

«Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε πάνω στα ερωτήματα που παραμένουν ανοικτά. Υποθέτουμε πως μέχρι την Κυριακή οποιοδήποτε πιθανό ανοικτό ερώτημα θα έχει διευθετηθεί», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «η Κομισιόν βρίσκεται σε επαφή με όλους τους ενδιαφερόμενους στην υπόθεση του Γιβραλτάρ και εμπιστευόμαστε πως θα βρει λύση».

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως οι ηγέτες της ΕΕ και οι βρετανοί νομοθέτες θα στηρίξουν τη συμφωνία για την αποχώηρηση της Βρετανίας από την ΕΕ προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

"Είμαι ευχαριστημένος που τώρα υπάρχει ένα διακριτό έγγραφο συμβολαίου, όπου μπορεί κανείς να δει πως μια φιλική λύση θα ήταν εφικτή", είπε, προσθέτοντας πως θα ήταν καλό αν η πλειονότητα των βρετανών νομοθετών στηρίξει τη συμφωνία.

"Θα πρέπει να αποφύγουμε ένα σκληρό Brexit", τόνισε. "Αυτό θα ήταν δύσκολο για το Ηνωμένο Βασίλειο και τους πολίτες του, όμως όλοι στην Ευρώπη θα υποφέραμε", πρόσθεσε.

Αν σου άρεσε κάνε