Υπόθεση Κασόγκι: Λάδι στη φωτιά ρίχνουν οι «αιχμές» Τσαβούογλου κατά Τραμπ

Υπόθεση Κασόγκι: Λάδι στη φωτιά ρίχνουν οι «αιχμές» Τσαβούογλου κατά Τραμπ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:35 Δημιουργία 23/11/18, 15:29

Εκ νέου πυροδοτούν την ένταση με τις ΗΠΑ οι Τούρκοι, στη «σκιά» της πολύκροτης υπόθεσης Κασόγκι.

Ειδικότερα, μιλώντας στο CNN Turk ο Μελβούτ Τσαβούσογλου εμφανίστηκε ιδιαίτερα αιχμηρός με τα σχόλια του κατά της αμερικανικής στάσης σχετικά με το ζήτημα της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου.

Μάλιστα, ο ίδιος εξαπέλυσε επίθεση κατά του Αμερικανού προέδρου, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά ότι «για τον Τραμπ μόνο το χρήμα μετράει».

Όπως είπε, ο Τραμπ είναι σαν να λέει «θα κλείσω τα μάτια στη δολοφονία του Κασόγκι».

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι το Ριάντ είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στη Μέση Ανατολή. Οι ΗΠΑ βασίζονται στην πώληση οπλικών συστημάτων στην περιοχή, ενώ η Σαουδική Αραβία επηρεάζει σημαντικά τις τιμές πετρελαίου, καθώς πρόκειται μια από τις τρεις μεγαλύτερες χώρες-παραγωγούς.

«Και για μας η Σαουδική Αραβία είναι μια σημαντική χώρα, εδώ όμως έγινε μια στυγερή προμελετημένη δολοφονία», συμπλήρωσε ο Τούρκος υπουργός στη συνέντευξή του.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία αξιώνει ότι ο ίδιος ο πρίγκιπας διαδόχου του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν έδωσε εντολή για τη δολοφονία.

Από την πλευρά του, ωστόσο, ο Τραμπ επικαλείται πηγές της CIA και διατείνεται ότι δεν στοιχειοθετείται η «κατηγορία» ότι ο πρίγκιπας είχε γνώση του περιστατικού.

Πάντως, να επισημανθεί ότι θεωρείται πιθανή η διεξαγωγή μιας συνάντησης ανάμεσα στον Ερντογάν και τον πρίγκιπα διάδοχο, στο περιθώριο της επόμενης συνόδου κορυφής της G20, με σκοπό να συζητήσουν για την πορεία των ερευνών σχετικά με το έγκλημα. Σημειωτέον ότι έχει προηγηθεί τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών με την ίδια ατζέντα.

Αν σου άρεσε κάνε