«Ώρα μηδέν» για το Brexit

«Ώρα μηδέν» για το Brexit

ΔΙΕΘΝΗ UPD 10:07 Δημιουργία 25/11/18, 09:02

Στη σημερινή, ιδιαίτερα κρίσιμη Σύνοδο Κορυφή στις Βρυξέλλες έχουν στραμμένο το «βλέμμα» αγορές και επενδυτές, την ώρα που το καυτό ζήτημα του Brexit έχει προκαλέσει, μεταξύ άλλων, αναταραχές στα διεθνή ταμπλό.

Τα ενδεχόμενα είναι όλα ανοιχτά, όπως δείχνουν οι σοβαρές ενστάσεις για το θέμα του Γιβλαρτάρ, συνεπώς, το τελικό κείμενο της συμφωνίας για τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ-Βρετανίας αναμένεται να οριστικοποιηθεί την… τελευταία στιγμή.

Από την πλευρά της, η Τερέζα Μέι που «μάχεται» για την πολιτική της επιβίωση, με ανοιχτή της επιστολή προς τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου απηύθυνε χθες δραματική έκκληση να στηρίξουν τη συμφωνία.

Στην επιστολή της η Μέι δηλώνει ότι θα διεξαγάγει μια εκστρατεία «ψυχή τε και σώματι», για να περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο τη συμφωνία της για Brexit .

Ωστόσο, αυτή η προοπτική φαντάζει ολοένα και πιο απίθανη, με δεδομένη την αντίθεση στάση βουλευτών από το Συντηρητικό Κόμμα της και του μικρού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο στηρίζει την πρωθυπουργό της Βρετανίας.

«Θα είναι μια συμφωνία που είναι προς το εθνικό μας συμφέρον – μια που αποφέρει αποτελέσματα για όλη μας τη χώρα και όλους μας τους πολίτες, είτε ψηφίσατε υπέρ της παραμονής (Remain) είτε υπέρ της αποχώρησης (Leave)», είπε.

Κυριακάτικες εφημερίδες αναφέρουν ότι διαφορετικές παρατάξεις στο κόμμα της πρωθυπουργού ετοιμάζουν εναλλακτικά σχέδια Brexit για να κρατήσουν την Βρετανία πιο κοντά στην ΕΕ, στην περίπτωση που η συμφωνία της Μέι αποτύχει, όπως οι περισσότεροι αναμένουν.

Στην επιστολή της, η πρωθυπουργός παρότρυνε τους Βρετανούς να ξεκινήσουν μια νέα εποχή πολιτικής ενότητας όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από το μπλοκ στις 29 Μαρτίου του 2019 και να αφήσουν στην άκρη την πικρή αντιπαράθεση που προκάλεσε το Brexit.

«Θέλω αυτή να είναι η στιγμή ανανέωσης και συμφιλίωσης για όλη μας τη χώρα. Θα πρέπει να σημάνει τη στιγμή που αφήνουμε στην άκρη τις ταμπέλες "Leave" και "Remain" μια και καλή και να έρθουμε ξανά κοντά ως ένας λαός», τόνισε.

«Το Κοινοβούλιο θα έχει αυτή την ευκαιρία να το κάνει σε λίγες εβδομάδες ότι θα πραγματοποιήσει μια ουσιαστικά ψηφοφορία για τη συμφωνία», κατέληξε.

Αν σου άρεσε κάνε