Ρώμη-Βρυξέλλες: Μία από τα ίδια... στο δείπνο Κόντε-Γιούνκερ

Ρώμη-Βρυξέλλες: Μία από τα ίδια... στο δείπνο Κόντε-Γιούνκερ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 10:30 Δημιουργία 25/11/18, 10:25

Καμία σημαντική αλλαγή δεν διαφαίνεται, προς το παρόν, στις τεταμένες σχέσεις Ρώμης-Βρυξελλών και μετά το ραντεβού του Ιταλού πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της Κομισιόν.

Κρατήθηκαν μεν χαμηλοί τόνοι, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στην πρόθεση για διάλογο, επιβεβαιώθηκαν δε και πάλι οι «κόκκινες» γραμμές της ιταλικής κυβέρνησης όσον αφορά καθοριστικές μεταρρυθμίσεις, που προβλέπει ο προϋπολογισμός για το 2019.

Σημειώνεται πως ο Τζουζέπε Κόντε δείπνησε στις Βρυξέλλες με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συνοδευόμενος από τον Τζοβάνι Τρία.

Στο δείπνο συμμετείχαν, επίσης, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

«Επαναλάβαμε ότι είμαστε ανοικτοί στον διάλογο, σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού. Πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο αυτό», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός αμέσως μετά το δείπνο. Τόνισε, δε, ότι «ελπίζει να αποφευχθεί η διαδικασία επιβολής κυρώσεων».

«Δεν μιλήσαμε για τα συνολικά μεγέθη του προϋπολογισμού. Φυσικά δεν υπαναχώρησα σε ότι αφορά τις καθοριστικές μεταρρυθμίσεις μας», πρόσθεσε ο Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος από την συνάντηση.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης υπογράμμισε ότι η χώρα του δεν κινδυνεύει να βιώσει την κρίση της Ελλάδας, διότι «η Ιταλία διαθέτει οικονομικούς δείκτες τόσο σταθερούς, που δεν τίθεται τέτοιο θέμα».

Τέλος, κατέστησε σαφές ότι «δεν ήταν συνάντηση που οδήγησε σε λύση, αλλά το βήμα προόδου έγκειται στο ότι υπογραμμίσθηκε και πάλι η διάθεση για διάλογο».

Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκαναν γνωστό ότι «οι προσπάθειες θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, για να έρθουν πιο κοντά οι θέσεις των δυο πλευρών».

Αν σου άρεσε κάνε