Σε ισχύ ο στρατιωτικός νόμος στην Ουκρανία

Σε ισχύ ο στρατιωτικός νόμος στην Ουκρανία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:26 Δημιουργία 26/11/18, 15:01

Προς κλιμάκωση της πολεμικής έντασης με τη Ρωσία οδεύει η Ουκρανία, με τον πρόεδρο της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο να υπογράφει το μεσημέρι της Δευτέρας το σχετικό διάταγμα με το οποίο η ουκρανική επικράτεια τίθεται υπό στρατιωτικό νόμο.

Σημειώνεται πως εκκρεμεί έγκριση του διατάγματος από το κοινοβούλιο.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από την ένταξη που επικράτησε χθες, Κυριακή, στη θάλασσα του Αζόφ, όταν ρωσικό πολεμικό πλοίο φέρεται να άνοιξε πυρά κατά τριών πολεμικών πλοίων στο Στενό του Κέρτς.

Σύμφωνα με το διάταγμα του Ποροσένκο, ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ μέχρι τις 25 Ιανουαρίου. Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας θα καλέσει την πρώτη γραμμή των εφέδρων και πως το Γενικό Επιτελείο θα οργανώσει την αεροπορική άμυνα της χώρας.

Η ανακοίνωση της ουκρανικής πρεσβείας στην Ελλάδα

Για τα τελευταία γεγονότα, η πρεσβείας της Ουκρανίας στην Αθήνα εξέδωσε σχετική ανακοίνωση:

«Οι προκλητικές ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Μαύρη Θάλασσα και την θάλασσα του Αζόφ έχουν ξεπεράσει τα όρια και έχουν γίνει επιθετικές.

Τα πλοία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, παραβιάζοντας την ελεύθερη ναυσιπλοΐα, παράνομα χρησιμοποιήσαν τη βία κατά των πλοίων του Ναυτικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Θεωρούμε αυτές τις επιθετικές πράξεις ως παραβίαση των κανόνων του Χάρτη του ΟΗΕ και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης δια της διπλωματικής και της διεθνούς νομικής οδού.

Επίσης, θα ενημερώσουμε άμεσα τους εταίρους μας σχετικά με τις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας στη Θάλασσα του Αζόφ. Αυτού του τύπου ενέργειες αποτελούν απειλή για την ασφάλεια όλων των κρατών της περιοχής του Εύξεινου Πόντου και ως εκ τούτου απαιτούν της σαφή απάντηση της διεθνούς κοινότητας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Αν σου άρεσε κάνε