Ρώμη-Βρυξέλλες: «Μάχη» τώρα για τις δαπάνες - Που υπαναχωρούν και που στυλώνουν τα πόδια οι Ιταλοί

Ρώμη-Βρυξέλλες: «Μάχη» τώρα για τις δαπάνες - Που υπαναχωρούν και που στυλώνουν τα πόδια οι Ιταλοί

ΔΙΕΘΝΗ UPD 10:46 Δημιουργία 27/11/18, 10:43

Παραμένει το αδιέξοδο στις σχέσεις Ρώμης-Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό, με την ιταλική κυβέρνηση να μην κάνει πίσω ως προς το στόχο του 2,4% για το έλλειμμα.

Κατά τη χθεσινή σύγκληση της ιταλικής κυβέρνησης επιβεβαιώθηκε ότι οι «ζυμώσεις», προκειμένου να αποφευχθούν τα πειθαρχικά μέτρα από την ΕΕ, δεν έχουν αποφέρει καρπούς μέχρι στιγμής, ενώ τώρα η «μάχη» με την ΕΕ επικεντρώνεται και στις δαπάνες.

Οι χθεσινές συνομιλίες, οι οποίες κράτησαν έως αργά, δεν οδήγησαν σε άρση του αδιεξόδου, με τους κκ. Κόντε, Σαλβίνι και Ντι Μάιο να εκπέμπουν μήνυμα στην ΕΕ ότι το ζήτημα του προϋπολογισμού δεν είναι «θέμα δεκαδικών».

Βέβαια, οι αγορές χθες είχαν σχεδόν προεξοφλήσει συμφωνία ανάμεσα σε Ρώμη και Βρυξέλλες, με το Χρηματιστήριο του Μιλάνου, μάλιστα, να καταγράφει άλμα 3%.

Από την πλευρά της η εφημερίδα Il Messaggero αναφέρει, επικαλούμενη πηγές με γνώση του θέματος, ότι ο στόχος για το έλλειμμα του 2019 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μειωθεί στο 2,2% από το 2,4%.

Ο Κόντε, πάντως, δήλωσε ότι η αλλαγή θα συνεπάγεται 3,6 δισ. ευρώ σε μειώσεις δαπανών σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Στο μεταξύ, στο ανακοινωθέν της η κυβέρνηση αναφέρεται ότι «στόχος είναι να δοθεί εκ νέου εκκίνηση στην ανάπτυξη και στην οικονομία».

Επίσης, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να περιμένουν τις τεχνικές εκθέσεις που θα βοηθούσαν να ποσοτικοποιηθεί το πραγματικό κόστος των μέτρων του προϋπολογισμού, προτού προχωρήσουν σε συνομιλίες με την Κομισιόν.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο Ansa, η κυβέρνηση εξετάζει να αναβάλλει το «εισόδημα των πολιτών» μέχρι τον Ιούνιο το αργότερο και να συρρικνώσει τον αριθμό των δικαιούχων της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.

Αν σου άρεσε κάνε