Έπεσαν υπογραφές για την επικαιροποιημένη NAFTA

Έπεσαν υπογραφές για την επικαιροποιημένη NAFTA

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:08 Δημιουργία 30/11/18, 14:44

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα, Παρασκευή, η νέα αναθεωρημένη εμπορική συμφωνία NAFTA μεταξύ των ΗΠΑ, του Μεξικό και του Καναδά, με τους ηγέτες των τριών χωρών να υπογράφουν το κείμενο της USMCA σε σχετική τελετή που έγινε στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, στο πλαίσιο της συνόδου των G20.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ δήλωσε πως «ανυπομονώ να δουλέψω με το Κογκρέσο για να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία».

Ακόμα, δεν παρέλειψε να επαναλάβει τη θέση του για τον οικονομικό προστατευτισμό και τον εμπόριο, λέγοντας πως «οι χειραγωγήσεις των νομισμάτων από κάποιες χώρες κάνουν κακό στην οικονομία».

Η νέα Συμφωνία, η οποία συνήφθη στις 30 Σεπτεμβρίου, αντικαθιστά τη Βορειοαμερικανική Συνθήκη Ελεύθερου Εμπορίου που ισχύει από το 1994 και την οποία ο Aμερικανός πρόεδρος ήταν αποφασισμένος να καταργήσει.

Οι διαπραγματευτές των τριών χωρών κατέληξαν σε μια συμφωνία έπειτα από μαραθώνιες συζητήσεις που ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου. Τα τρία μέρη κατέληξαν τελικά σ' έναν συμβιβασμό σε αριθμό λεπτών ζητημάτων, ιδιαίτερα σχετικά με το αυτοκίνητο και τη γεωργία.

Αν σου άρεσε κάνε