«Βόμβα» στην ανακωχή ΗΠΑ-Κίνας η σύλληψη κορυφής στη Huawei

«Βόμβα» στην ανακωχή ΗΠΑ-Κίνας η σύλληψη κορυφής στη Huawei

ΔΙΕΘΝΗ UPD 10:27 Δημιουργία 06/12/18, 09:59

Στη χειρότερη... περίοδο, ενώ οι ανησυχίες αγορών και επενδυτών για το κατά πόσο οι δύο ηγέτες των ΗΠΑ και Κίνας θα τηρήσουν τη συμφωνία της εκεχειρίας 90 ημερών, συνελήφθη η Οικονομική Διευθύντρια της Huawei, Meng Wanzhou, με τους αναλυτές να «βλέπουν» πως η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις των παραπάνω χωρών.

Ενδεικτική η «βουτιά» των ασιατικών αγορών στις πρωινές συναλλαγές της Πέμπτης.

Ειδικότερα, η Οικονομική Διευθύντρια του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού συνελήφθη στον Καναδά, με την κατηγορία ότι η εταιρεία παραβίασε το εμπάργκο στο Ιράν, που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ. Η Meng Wanzhou είναι τώρα αντιμέτωπη με την έκδοσή της στις ΗΠΑ από τις Αρχές του Καναδά.

Στον απόηχο της σύλληψης, η πρεσβεία της Κίνας στον Καναδά «διαμαρτυρήθηκε έντονα» σήμερα στις καναδικές Αρχές και αμερικανικές Αρχές, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση της Meng Wanzhou.

«Η καναδική αστυνομία, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, συνέλαβε μια κινέζα υπήκοο η οποία δεν παραβίασε οποιονδήποτε αμερικανικό ή καναδικό νόμο», αναφέρει η πρεσβεία σε σύντονη ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της. «Η Κίνα έχει ήδη υποβάλει επίσημα αιτήματα στις ΗΠΑ και στον Καναδά, ζητώντας τους να επανορθώσουν αμέσως την εσφαλμένη συμπεριφορά τους και να αποκαταστήσουν την ελευθερία της κυρίας Μενγκ», προστίθεται.

Η Μενγκ αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον δικαστή αύριο Παρασκευή, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης του Καναδά.

Η Μενγκ είναι μια από τους αντιπροέδρους της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας και κόρη του ιδρυτή της Huawei, του Τζενγκφέι Ρεν. Η Huawei​​​​​​​ χαρακτηρίζεται εταιρεία στρατηγικής σημασίας για την Κίνα, καθώς βρίσκεται στην πρωτοπορία σε διάφορα πεδία, από τα δίκτυα 5G ως τους ημιαγωγούς. Η εταιρεία τόνισε ότι δεν έχει ενημέρωση για κανένα αδίκημα με υπαιτιότητα της οικονομικής της διευθύντριας.

Τον Απρίλιο, η εφημερίδα The Wall Street Journal είχε γράψει πως η αμερικανική δικαιοσύνη διενεργούσε έρευνα για να εξακριβώσει εάν η Μενγκ παραβίασε τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, που έχει μετατραπεί σε μαύρο πρόβατο για την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Δυτικές κυβερνήσεις εκφράζουν εξάλλου το τελευταίο διάστημα ολοένα μεγαλύτερη ανησυχία για τη δυνητική ανάμιξη της κινεζικής κυβέρνησης στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς και σε άλλα δίκτυα τηλεπικοινωνιών. Η Huawei​​​​​​​ διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση δεν αναμιγνύεται στη δραστηριότητά της. Η αμερικανική κυβέρνηση προέτρεψε επίσημα στις αρχές της χρονιάς αμερικανικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών να μην εφοδιάζονται με κινεζικό εξοπλισμό.

Η​​​​​​​ ZTE Corp, μικρότερου μεγέθους ανταγωνίστρια της Huawei​​​​​​​, αναγκάστηκε να αναστείλει μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς της νωρίτερα φέτος, όταν οι αρχές των ΗΠΑ την κατηγόρησαν για την παράνομη εξαγωγή προϊόντων αμερικανικής προέλευσης στο Ιράν και στη Βόρεια Κορέα.

Αν σου άρεσε κάνε