Κίνα: Περιμένει ανάπτυξη του εξωτερικού εμπορίου κόντρα στη διένεξη με τις ΗΠΑ

Κίνα: Περιμένει ανάπτυξη του εξωτερικού εμπορίου κόντρα στη διένεξη με τις ΗΠΑ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:19 Δημιουργία 06/12/18, 15:07

Ανάπτυξη του εξωτερικού εμπορίου το 2019, παρά τις τεταμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ, προβλέπει το αρμόδιο υπουργείο της Κίνας.

Ειιδικότερα, τη στιγμή που οι επενδυτές τηρούν επιφυλακτική στάση για τη συμφωνία ανακωχής 90 ημερών ΗΠΑ-Κίνας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γκάο Φενγκ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι υπάρχουν ισχυρές βάσεις για την ανάπτυξη του εξωτερικού εμπορίου της χώρας το 2019, παρά τα εξωτερικά προβλήματα.

«Η χώρα συνεχίζει να προωθεί τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση από την πλευρά της προσφοράς, η δομή των κινεζικών εξαγωγών και εισαγωγών θα βελτιώνεται περαιτέρω, ενώ θα ενισχύεται η προοπτική αύξησης των εισαγωγών», δήλωσε ο ίδιος.

Ο Γκάο ανέφερε ακόμα ότι, αν και οι εξωτερικές αβεβαιότητες --όπως ο προστατευτισμός-- θα αυξήσουν τις προκλήσεις για την ανάπτυξη του εμπορίου το επόμενο έτος, η τάση της οικονομικής παγκοσμιοποίησης παραμένει αμετάβλητη και η ζήτηση από τις μεγάλες αγορές θα συνεχίσει να αυξάνει.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τελωνειακά στοιχεία, το σύνολο των εισαγωγών και εξαγωγών της Κίνας από τον Ιανουάριο έως τα μέσα Νοεμβρίου φέτος ξεπέρασαν τον συνολικό όγκο του εμπορίου το 2017, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 15% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα τελωνειακά στατιστικά στοιχεία.

«Τα στοιχεία για το εμπόριο κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου αποκάλυψαν ότι η διαφοροποίηση του εμπορίου της χώρας έχει επιταχυνθεί και έτσι οι διακυμάνσεις σε ορισμένες αγορές θα έχουν περιορισμένη επίπτωση στην ευρύτερη αύξηση του εμπορίου της χώρας», κατέληξε ο Γκάο. «Το πρώτο 10μηνο του έτος, το εξωτερικό εμπόριο της Κίνας με την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τις χώρες ASEAN και την Ιαπωνία αυξήθηκε κατά 12,9%, 12%, 18,5% και 10,6%, αντίστοιχα, σε ετήσια βάση», διευκρίνισε.

Αν σου άρεσε κάνε