«Καπνός από φωτιά» τα περί παραίτησης Τρία στην Ιταλία;

«Καπνός από φωτιά» τα περί παραίτησης Τρία στην Ιταλία;

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:03 Δημιουργία 07/12/18, 14:53

Την προσοχή των αναλυτών έχει συγκεντρώσει τις τελευταίες μέρες η φημολογία στη Ρώμη για το ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Τζοβάνι Τρία, η πιο φιλοευρωπαϊκή φωνή εντός της λαϊκιστικής κυβέρνησης της χώρας για την κόντρα με την Κομισιόν επί του προϋπολογισμού του 2019, φέρεται να είναι πολύ κοντά στην παραίτηση του από το ΥΠΟΙΚ.

Τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας, Λουίτζι Ντι Μάιο καθώς και ο αρχηγός της ακροδεξιάς Λέγκας και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, έχουν επιδοθεί σε σωρεία δηλώσεων από την αρχή της εβδομάδας διαψεύδοντας τα παραπάνω σενάρια.

Το πιο πρόσφατο «χτύπημα» ήρθε από τον Ντι Μάιο, ο οποίος με ανάρτηση του στο Facebook έγραψε πως «δεν υπάρχει κανένα σενάριο παραίτησης του Τρία», εκφράζοντας την αισιοδοξία του για το ότι θα βρεθεί λύση με την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό.

Ο ίδιος ο Τρία με τη σειρά του αρνήθηκε τα περί παραίτησης, όπως τόνισε την Παρασκευή ο ΥΠΟΙΚ σε συνέντευξη του στο Reuters.

Σημειώνεται, πάντως, πως σειρά αναλυτών εκτιμούν πως ο Τρία μπορεί να οδηγηθεί σε παραίτηση από το υπουργείο, σε περίπτωση που τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα δεν βάλουν «νερό στο κρασί τους» αναφορικά με τις διαφωνίες για τον προϋπολογισμό.

Το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού αναμένεται να σταλεί προς έγκριση στην Κομισιόν την ερχόμενη Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου.

Αν σου άρεσε κάνε