Ο Τραμπ προτείνει τον Ουίλιαμ Μπαρ για υπουργό Δικαιοσύνης στις ΗΠΑ

Ο Τραμπ προτείνει τον Ουίλιαμ Μπαρ για υπουργό Δικαιοσύνης στις ΗΠΑ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:48 Δημιουργία 07/12/18, 17:06

Τον Ουίλιαμ Μπαρ προτείνει ο Τραμπ για νέο υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, με τον διορισμό του, όπως και όλων των υπουργών, να πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία.

Ο Μπαρ, ο οποίος είχε υπηρετήσει στην ίδια ακριβώς υπουργική θέση επί κυβερνήσεως Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου, μεταξύ 1991 και 1993, θα έχει, εφ΄ όσον αναλάβει τελικώς τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα (υπουργού Δικαιοσύνης), την πολιτική ευθύνη ελέγχου επί της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ για την παρέμβαση της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

«Τον είχα βάλει εξαρχής στην κορυφή της λίστας», δήλωσε ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από τον Λευκό Οίκο και χαρακτήρισε τον Μπαρ «καταπληκτικό» και «λαμπρό». Ο Μπαρ θα αντικαταστήσει τον Τζεφ Σέσιονς, τον οποίο ο πρόεδρος έπαυσε τον περασμένο μήνα. Ως επικεφαλής του υπουργείου Δικαιοσύνης, θα είναι επίσης αρμόδιος για την ομοσπονδιακή έρευνα που διεξάγεται για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές.

Αν ο διορισμός του επικυρωθεί από τη Γερουσία, ο Μπαρ θα αναλάβει καθήκοντα από τον Μάθιου Γουίτακερ, ο οποίος ασκεί χρέη υπουργού Δικαιοσύνης αφότου ο Τραμπ έπαυσε τον Σέσιονς. Ο Γουίτακερ ήταν ο προσωπάρχης του Σέσιονς.

Ο Μπαρ είχε υποστηρίξει την αμφιλεγόμενη απόφαση του Τραμπ να απολύσει τον τότε διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ τον Μάιο του 2017, όταν ο Κόμεϊ διεξήγε την έρευνα για τη Ρωσία.

Μετά την απόλυση του Κόμεϊ, ανέλαβε την έρευνα ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μάλερ.

Ο Μπαρ έχει δηλώσει πως υπάρχουν περισσότεροι λόγοι να ερευνηθούν ενδεχόμενα αδικήματα από την αντίπαλο του Τραμπ κατά την προεδρική εκστρατεία, την Δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον, απ' ό,τι να ερευνηθεί ενδεχόμενη συμπαιγνία ανάμεσα στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ και τη Ρωσία.

Ο Μάλερ είναι Ρεπουμπλικάνος και είχε διοριστεί από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενστιν.

Ο Μπαρ έχει δηλώσει πως πολιτικές δωρεές δείχνουν ότι η ομάδα των εισαγγελέων του Μάλερ γέρνει προς τα αριστερά. Στο Twitter, ο Τραμπ τους αποκαλεί «17 θυμωμένους Δημοκρατικούς».

«Θα ήθελα απ' αυτόν να έχει περισσότερη ισορροπία σ' αυτή την ομάδα», είχε δηλώσει ο Μπαρ στην Washington Post τον Ιούλιο του 2017.

Ως υπουργός Δικαιοσύνης, ο Μπαρ θα έχει την τελική ευθύνη για τη ρωσική έρευνα, εκτός αν αρνηθεί αυτή την αρμοδιότητα. Ο Σέσιονς είχε αυτοαποκλειστεί από την επίβλεψη της έρευνας.

Αν σου άρεσε κάνε