«Κίτρινα γιλέκα»: Πολεμικό κλίμα στις διαδηλώσεις

«Κίτρινα γιλέκα»: Πολεμικό κλίμα στις διαδηλώσεις

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:04 Δημιουργία 08/12/18, 15:51

Επιβεβαιώνονται οι φόβοι για εκτεταμένα επεισόδια στη Γαλλία. Ήδη, μέχρι στιγμής, η αστυνομία έχει προχωρήσει σε σχεδόν 1000 προσαγωγές και 724 προσωρινές κρατήσεις, ενώ στους δρόμους γίνεται «μάχη», με χρήση χημικών από την πλευρά της αστυνομίας.

Ειδικότερα, στο Παρίσι, που μετρά τις περισσότερες προσαγωγές και προσωρινές κρατήσεις, καταγράφονται 651 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 536 οδήγησαν σε προσωρινή κράτηση, σύμφωνα με τη διεύθυνση της αστυνομίας.

Οι πρώτες συγκρούσεις σημειώθηκαν στα Ηλίσια Πεδία, το πρωί, όταν η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, με τους διαδηλωτές να απαντούν με εκρηκτικούς μηχανισμούς και κροτίδες.

Στην ίδιο μέρος, το απόγευμα, σημειώθηκε απόπειρα επίθεσης στο Drugstore de Publicis, όταν άτομα, ορισμένα από τα οποία φορούσαν «κίτρινα γιλέκα», επιχείρησαν να πυρπολήσουν την πρόσοψη του καταστήματος. Τότε, η αστυνομία έκανε εκ νέου χρήση δακρυγόνων, ώστε να απωθήσει τους δεκάδες διαδηλωτές. Μια νεαρή γυναίκα, που τραυματίστηκε στο κεφάλι απέναντι από το Drugstore, απομακρύνθηκε από το σημείο.

Σημειώνεται ότι πολλά μεγάλα μαγαζιά, αλλά και δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα, όπως το Λούβρο και ο Πύργος του Άιφελ, παρέμειναν κλειστά σήμερα, Σάββατο, λόγω των επεισοδίων.

Σοβαρά επεισόδεια σημειώθηκαν και στο Μπορντό, στην πλατεία του Δημαρχείου, όταν διαδηλωτές εκτόξευσαν μολότοφ προς τους αστυνομικούς.

Στις Βρυξέλλες, τέλος, έγιναν 400 συλλήψεις ατόμων που συμμετείχαν σε διαδήλωση συμπαράστασης στο γαλλικό κίνημα, ενώ ένας αστυνομικός τραυματίστηκε.

Αν σου άρεσε κάνε