Ραντεβού στις 15 Δεκεμβρίου δίνουν τα «κίτρινα γιλέκα» για την «τελική επίθεση»

Ραντεβού στις 15 Δεκεμβρίου δίνουν τα «κίτρινα γιλέκα» για την «τελική επίθεση»

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:06 Δημιουργία 09/12/18, 15:52

Νέο ραντεβού για δυναμικές κινητοποιήσεις δίνουν τα «κίτρινα γιλέκα» για το ερχόμενο Σάββατο με ανάρτησή τους στη σελίδα τους στο Facebook.

Απειλούν δε με «τελική επίθεση», μετά τα χθεσινά σοβαρά επεισόδια, που είχαν ως αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να τραυματιστούν και χιλιάδες να προσαχθούν.

Από την πλευρά του, ο Εμμανουέλ Μακρόν αναμένεται να προχωρήσει σε εκ νέου «σημαντικές» δηλώσεις την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Αργά το βράδυ του Σαββάτου ο Γάλλος πρόεδρος έστειλε μήνυμα μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter, χαιρετίζοντας το «κουράγιο και τον επαγγελματισμό» της γαλλικής αστυνομίας.

Νωρίτερα, ο Γάλλος πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο «διάλογος ξεκίνησε» και τόνισε πως πρέπει να ξαναϋφάνουμε την εθνική ενότητα μέσω του διαλόγου, μέσω της δουλειάς, μέσω της συσπείρωσης». Μάλιστα υπογράμμισε ότι «εναπόκειται σε εκείνον (σ.σ. Μακρόν) να προτείνει μέτρα που θα τροφοδοτήσουν τον διάλογο και που θα επιτρέψουν, ελπίζω, στο σύνολο του γαλλικού Έθνους να σταθεί στο ύψος των όσων ήδη διακυβεύονται και θα συνεχίσουν να υφίστανται τα επόμενα χρόνια».

Κεντρικά αιτήματα των «κίτρινων γιλέκων» είναι μεταξύ άλλων, να μην υπάρχει κανείς άνεργος, πιο προοδευτικός φόρος εισοδήματος, αύξηση της φορολόγησης στις μεγάλες επιχειρήσεις προς όφελος των μικρών, κοινό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για όλους, κοινωνικό αλληλέγγυο συνταξιοδοτικό σύστημα, τέλος στο φόρο καυσίμων, κατώτατος μισθός 1.300 ευρώ (καθαρά) και καμία σύνταξη κάτω των 1.200 ευρώ.

Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, τουλάχιστον 136.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Γαλλία, με 10.000 μόνο στο Παρίσι.

Ο απολογισμός είναι σαφώς μεγαλύτερος από αυτόν των επεισοδίων της 1ης Δεκεμβρίου, όταν και συνελήφθησαν 412 άτομα. Από τις 1.723 προσαγωγές στο σύνολο της γαλλικής επικράτειας, οι 1.220 κατέληξαν σε κράτηση των προσαχθέντων. Επίσης, οι 1.082 πραγματοποιήθηκαν στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με έναν προσωρινό απολογισμό των υπηρεσιών υγείας, «179 τραυματίες διακομίσθηκαν και δέχθηκαν ιατρικές φροντίδες σε όλην την επικράτεια από το ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων».

Αν σου άρεσε κάνε