Νέο «χτύπημα» Ζάεφ: Η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει τη μακεδονική γλώσσα

Νέο «χτύπημα» Ζάεφ: Η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει τη μακεδονική γλώσσα

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:19 Δημιουργία 10/12/18, 17:09

Μετά από το κύμα αντιδράσεων που έχουν προκληθεί το τελευταία διάστημα στην Αθήνα λόγω των προκλητικών δηλώσεων του Ζόραν Ζάεφ για τη «μακεδονικότητα» της ΠΓΔΜ, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός «ξαναχτύπησε» τη Δευτέρα, στο ίδιο μήκος κλίματος.

Σύμφωνα με τον ANT1, ο κ. Ζάεφ τονίζει στις αναφορές του, ενόψει και της ψηφοφορίας στην σκοπιανή Βουλή των συνταγματικών αλλαγών που προϋποθέτει η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ΠΓΔΜ , ότι «αυτό που πρέπει να προσέξουν όλοι είναι το γεγονός ότι αναγνωρίζεται το δικαίωμά μας στην αυτοδιάθεση και ότι αναγνωρίζεται και από την Ελλάδα το δικαίωμα μας να χρησιμοποιούμε την μακεδονική γλώσσα».

Ερωτηθείς έναν κρίνει ότι κάποιες από τις δηλώσεις του σχετικά με τη μακεδονική γλώσσα δεν συνάδουν με την συμφωνία των Πρεσπών και αν γνωρίζει ότι η Ελλάδα ετοιμάζει ένα παράρτημα με πρόσθετες δεσμεύσεις που να αφορά αυτό του τμήμα της Συμφωνίας, ο Κ. Ζάεφ απάντησε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για κάτι τέτοιο, σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα.

Προσφυγή στο ΣτΕ για τα σχολικά βιβλία

Εξάλλου και στην Ελλάδα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγα η Παμμακεδονική Συνομοσπονδία, η Παμμακεδονική Ένωση Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδος-Αυστραλίας, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Δήμου Μουρικίου και ένας γονέα δύο ανήλικων παιδιών, που φοιτούν σε δημοτικό και γυμνάσιο με την οποία ζητούν, να «παγώσει», να ανασταλεί και να ακυρωθεί η από 16/10/2018 απόφαση του υπουργού Εξωτερικών για τη συγκρότηση του Ελληνικού Τμήματος της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (ΜΔΕΕ) Ελλάδας- πΓΔΜ για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα.

Η εν λόγω υπουργική απόφαση εκδόθηκε μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών που υπεγράφη στις 17 Ιουνίου 2018. Μεταξύ των άλλων, προβλέπεται ότι η Μεικτή Διεπιστημονική Επιτροπή θα εξετάσει και, εφόσον κριθεί σκόπιμο, θα αναθεωρήσει τα σχολικά βιβλία, ενώ θα εξετάζει τις νέες εκδόσεις σχολικών βιβλίων.

Οι ενώσεις πολιτών υποστηρίζουν, μεταξύ των άλλων, ότι υπάρχει κίνδυνος βλάβης του δημοσίου συμφέροντος από την εκτέλεση της επίμαχης υπουργικής απόφασης, καθώς υπάρχει κίνδυνος μεταβολής και προσβολής των στοιχείων της εθνικής μας πολιτιστικής κληρονομιά και προσβολή ευθέως του κρατικού συμφέροντος της Ελληνικής πολιτείας και των Ελλήνων πολιτών, καθώς και της εθνικής ιστορικής μνήμης και συνείδησης των πολιτών.

Αν σου άρεσε κάνε