Η Μέι ανέβαλε και επίσημα την ψηφοφορία για το Brexit

Η Μέι ανέβαλε και επίσημα την ψηφοφορία για το Brexit

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:25 Δημιουργία 10/12/18, 17:38

Στην πλήρη επιβεβαίωση για την αναβολή της αυριανής ψηφοφορίας επί της συμφωνίας του Ηνωμένου Βασιλείου με την Κομισιόν για τους όρους αποχώρησης του Brexit προχώρησε το απόγευμα της Δευτέρας η Τερέζα Μέι, με σύντομη δήλωση που έκανε στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, θα μεταβεί εκ νέου στις Βρυξέλλες για νέες συναντήσεις με τους ηγέτες της ΕΕ, ενώ όπως τόνισε, το μεγαλύτερο πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις παραμένει το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων. «Έχω μιλήσει με τους Ευρωπαίους ηγέτες για το θέμα των συνόρων και είναι ανοιχτοί στο να υπάρξουν αλλαγές» πρόσθεσε.

Ακόμα, προειδοποίησε για ενδεχόμενη καταψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή, λέγοντας πως «εάν η Βουλή θέλει να υλοποιηθεί το Brexit, θα πρέπει να επιτύχουμε μια συμφωνία με την ΕΕ».

Στη συνέχεια, η κ. Μέι απέρριψε για μια ακόμα φορά τη διενέργεια νέου δημοψηφίσματος για παραμονή στην ΕΕ, αναφέροντας ότι «οι βουλευτές που ζητούν 20 δημοψήφισμα, ρισκάρουν το διχασμό της χώρας».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως εάν η συμφωνία για το Brexit ερχόταν ως έχει στη Βουλή, θα καταψηφιζόταν «με σημαντική διαφορά». Όπως είπε παρόλο που είναι σαφές πως υπάρχει ευρεία στήριξη για αρκετές πτυχές της συμφωνίας, υπάρχει ένα θέμα, αυτό του backstop στα ιρλανδικά σύνορα, που προκαλεί έντονη ανησυχία. «Για αυτό το λόγο αποφάσισα να αναβάλλω την ψηφοφορία και να μην διχάσω αυτή τη στιγμή τη Βουλή» τόνισε.

Η Τερέζα Μέι σημείωσε πως αν και η συμφωνία ξεκαθαρίζει ότι το backstop θα είναι προσωρινό μόνο μέτρο, δεν παρέχει επαρκείς διαβεβαιώσεις για ορισμένους βουλευτές. Στόχος της λοιπόν είναι να δοθούν αυτές οι διαβεβαιώσεις και η όποια πρόβλεψη για backstop να έχει δημοκρατική νομιμοποίηση.

Σημειώνεται πως η Βρετανίδα ηγέτιδα δεν έκανε λόγο για το πότε θα τεθεί προς ψηφοφορία στη Βουλή το κείμενο της συμφωνίας, με την 21η Ιανουαρίου του 2019 να είναι η ανώτερη προθεσμία που ορίζει η νομοθεσία.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, όμως, λίγο νωρίτερα ξεκαθάρισε πως η συμφωνία ανάμεσα στους 27 και την κυβέρνηση Μέι δεν είναι απλά η καλύτερη δυνατή, αλλά η μόνη δυνατή. Έσπευσε δε να επισημάνει ότι μετά και την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, που δίνει τη δυνατότητα στο Λονδίνο να ανακαλέσει μονομερώς την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 για έξοδο, η κοινότητα είναι έτοιμη για όλα τα δυνατά σενάρια.

Επίθεση από τον Κόρμπιν

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βρετανίας εκτίμησε σήμερα ότι η κυβέρνηση «έχει χάσει τον έλεγχο» των εξελίξεων και είναι «αποδιοργανωμένη».

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν τόνισε ότι αν η Μέι δεν προχωρήσει στις ευρείες αλλαγές που απαιτούνται για μια συμφωνία, τότε θα πρέπει να κάνει στην άκρη και να αφήσει «εκείνους που μπορούν» να κυβερνήσουν, αναφερόμενος στο Εργατικό Κόμμα.

«Η πρωθυπουργός προσπαθεί να εξαγοράσει μια τελευταία ευκαιρία για να σώσει τη συμφωνία», τόνισε ο ηγέτης των Εργατικών. Δεν έχει κανένα νόημα, πρόσθεσε, να φέρει την ίδια συμφωνία, η οποία είναι ξεκάθαρο ότι δεν στηρίζεται από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Το να φέρει την ίδια, πρόχειρη συμφωνία δεν θα αλλάξει τα θεμελιώδη ελαττώματά της, ούτε τις αντιρρήσεις που εκφράζονται από βουλευτές όλων των κομμάτων, σχολίασε.

Αν σου άρεσε κάνε