Δεν επαναδιαπραγματευόμαστε το Brexit, τονίζει η ΕΕ

Δεν επαναδιαπραγματευόμαστε το Brexit, τονίζει η ΕΕ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 20:37 Δημιουργία 10/12/18, 20:18

Τον πήχη των προσδοκιών της Τερέζα Μέι θέλησε να κατεβάσει τη Δευτέρα ο Ντόναλτ Τουσκ, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να «ψαλιδίζει» τις προσδοκίες της βρετανικής κυβέρνησης για αλλαγές στη συμφωνία αποχώρηση του Brexit, λίγες ώρες αφότου η κ. Μέι ανακοίνωσε πως αναβάλλεται η ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήρων που ήταν προγραμματισμένη για την Τρίτη.

Σε ανακοίνωση του, ο κ. Τουσκ τόνισε πως το κείμενο της συμφωνίας που επετεύχθη στις 25 Νοεμβρίου μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου δεν πρόκειται να αλλάξει, με τον Πολωνό αξιωματούχο να συμπληρώνει πως «η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να διευκολύνει το Ηνωμένο Βασίλειο».

Ακόμα, τόνισε πως συγκαλεί Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Brexit την ερχόμενη Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου.

«Δεν θα επαναδιαπραγματευτούμε τη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένου και του backstop (σ.σ. το λεγόμενο «δίχτυ ασφαλείας» για τα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία) αλλά είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με ποιον τρόπο θα διευκολύνουμε την επικύρωση (της συμφωνίας) από τη βρετανική πλευρά», πρόσθεσε. τονίζοντας πως η ΕΕ θα εξετάσει ακόμα και το ενδεχόμενο ενός no deal σεναρίου με τη Βρετανία για το Brexit.

Στο πλαίσιο των νέων εξελίξεων, η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα μεταβεί αύριο, Τρίτη, στις Βρυξέλλες για να έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Ολλανδό ομόλογο της Μαρκ Ρούτε επί του κειμένου συμφωνίας για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.

Στον «αέρα» η νέα ημερομηνία ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων

Πίσω στη βρετανική πρωτεύουσα, μετά από την ακύρωση της αυριανής ψηφοφορίας, η νέα ημερομηνία ψήφισης για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ θα εξαρτηθεί από το πότε η κ. Μέι λάβει τις διαβεβαιώσεις που χρειάζεται για να ικανοποιήσει τους βουλευτές, δήλωσε εκπρόσωπος της.

Η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να καθυστερήσει το Brexit, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Μέι δεν θα ακολουθούσε τη διαδικασία να προσπαθήσει να εξασφαλίσει επιπλέον εγγυήσεις από την ΕΕ αν δεν πίστευε ότι μπορεί να της λάβει.

«Δεν πιστεύω ότι η πρωθυπουργός έχει ορίσει ημερομηνία (για τη ψηφοφορία)…πιστεύω ότι αυτό που είναι σημαντικό, όπως έχει πει σε αρκετές περιπτώσεις, είναι να λάβει τις διαβεβαιώσεις που η Βουλή των Κοινοτήτων χρειάζεται, οπότε η διαδικασία θα μας καθοδηγήσει», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος.

Αν σου άρεσε κάνε