«Μαστίγιο και καρότο» από τον Μακρόν στα «κίτρινα γιλέκα»

«Μαστίγιο και καρότο» από τον Μακρόν στα «κίτρινα γιλέκα»

ΔΙΕΘΝΗ UPD 21:39 Δημιουργία 10/12/18, 21:09

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει την οργή που έχουν προκαλέσει τα μέτρα της κυβέρνησης του στη Γαλλία, ο Εμανουέλ Μακρόν προχώρησε το βράδυ της Δευτέρας σε σειρά ανακοινώσεων για να ικανοποιήσει τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων», με κορυφαία αυτή της αύξηση του κατώτατου μισθού.

Όπως δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, θα υπάρξει αύξηση του βασικού μισθού κατά 100 ευρώ το μήνα από τον Ιανουάριο του 2019, χωρίς αυτό να κοστίσει όπως είπε ούτε ένα λεπτό στον εργοδότη και χωρίς να εξηγήσει πως αυτό θα πραγματοποιηθεί στην πράξη.

Ακόμα, ανακοίνωσε πως οι συνταξιούχοι που παίρνουν λιγότερα απο 2000 ευρώ το μήνα δεν θα πληρώσουν την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, καθώς και φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές για τους χαμηλόμισθους και για όσους κερδίζουν κάτω από 20.000 τον χρόνο.

Επίσης, ο κ. Μακρόν κήρυξε τη Γαλλία σε κατάσταση έκτακτης οικονομικής και κοινωνικής ανάγκης.

Σχετικά με το αίτημα για φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων, δεν αναφέρθηκε πουθενά στην επαναφορά του φόρου αλληλεγγύης για τις μεγάλες περιουσίες.

Εξάλλου, ανακοίνωσε επίσης πως απαλλάσσονται οι κρατήσεις από τις υπερωρίες για το 2019.

Στέλνοντας μήνυμα κατά των μεγάλων διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων», ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως «απέναντι στις βιαιότητες δεν θα δείξουμε καμία επιείκεια. Καμία οργή δεν δικαιολογεί επιθέσεις απέναντι σε αστυνομικούς ή σε ξένη περιουσία».

Επίσης, χαρακτήρισε «δικαιολογημένη» και «βαθιά» την οργή που εκφράζουν οι διαδηλωτές με τις κινητοποιήσεις τους, τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

Τόνισε ότι γνωρίζει πως κάποιες από τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα «πλήγωσαν» τους ανθρώπους, όμως σημείωσε ότι πιστεύει πως μπορεί να βρεθεί μια διέξοδος από τα τρέχοντα προβλήματα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε επίσης ότι σκοπεύει να συναντηθεί με τους δημάρχους όλης της χώρας.

«Θα απαντήσουμε στην οικονομική και κοινωνική επείγουσα κατάσταση με ισχυρά μέτρα, μειώνοντας τους φόρους πιο γρήγορα, διατηρώντας υπό έλεγχο τις δαπάνες μας, όχι όμως κάνοντας αναστροφή στην ακολουθούμενη πολιτική», τόνισε.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Αμέσως μετά από το διάγγελμα του Γάλλου προέδρου, ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν της «Ανυπότακτης Γαλλίας» κάλεσε σε νέο γύρο διαδηλώσεων το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, κάνοντας λόγο για « την πέμπτη πράξη των κινητοποιήσεων των Κίτρινων Γιλέκων».

Αν σου άρεσε κάνε