Άνοδος 3% στα ποσοστά του CDU μετά την εκλογή της Καρενμπάουερ

Άνοδος 3% στα ποσοστά του CDU μετά την εκλογή της Καρενμπάουερ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 10:43 Δημιουργία 11/12/18, 10:21

Άνοδο της τάξεως του 3% για το συνασπισμό των χριστιανοδημοκρατών φέρνει η εκλογή της Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ στην ηγεσία του CDU, εις βάρος ωστόσο των πρασίνων, την ίδια στιγμή που ισχυρές φωνές στο κόμμα, όπως είναι ο Βόλφανγκ Σόιμπλε, καλούν για ενότητα, μετά την εξαιρετικά διχαστική εσωτερική μάχη.

Το ερώτημα της συνοχής του κόμματος, απαντήθηκε από την ίδια Κραμπ-Καρενμπάουερ στην τηλεοπτική εκπομπή της Ανε Βιλ, με την εξής δήλωση: «Οι διαφορές μας είναι μικρότερες από όσο θα πίστευε κανείς».

Ο ηττημένος της Παρασκευής, ο πρόεδρος της BlackRock Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, συνεχάρη την Κραμπ-Καρενμπάουερ για τη νίκη της, ενώ ο στενός πολιτικός φίλος του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάλεσε το κόμμα σε ενότητα. «Όποιος τώρα ζητεί εκδίκηση, έχει άδικο. Δεν είναι έτσι η δημοκρατία», είπε ο Σόιμπλε στην εφημερίδα Bild.

Η απογοήτευση των οπαδών του Φρίντριχ Μερτς εκδηλώθηκε με μεμονωμένες αποχωρήσεις από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, όχι με το μαζικό κύμα παραιτήσεων με το οποίο είχαν απειλήσει. Πάντως, ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ, υποστήριξε ότι μια σειρά από προσωπικότητες ενταγμένες στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα επικοινώνησαν μετά την ήττα του Μερτς με τους Φιλελεύθερους. Πρόκειται, σύμφωνα με τον Λίντνερ, για στελέχη από τον χώρο της οικονομίας.

Ο Μερτς είχε υποσχεθεί ότι αν εκλεγεί, τα ποσοστά της αντιμεταναστευτικής AfD θα μειωθούν στο μισό. Σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση μετά την ανάδειξη της Κραμπ-Καρενμπάουερ σε διάδοχο της καγκελαρίου Μέρκελ, τα ποσοστά των Χριστιανοδημοκρατών αυξάνονται, αλλά εις βάρος των Πρασίνων. Συγκεκριμένα, οι Χριστιανοδημοκράτες κερδίζουν τρεις μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, φθάνοντας το 32%, ενώ οι Πράσινοι χάνουν τρεις μονάδες πέφτοντας στο 19%. Η επιρροή των υπόλοιπων κομμάτων παραμένει αμετάβλητη.

Εν τω μεταξύ, οι Σοσιαλδημοκράτες υποστήριξαν ότι ακόμη και με την εκλογή της Κραμπ-Καρενμπάουερ, η συνεργασία στον κυβερνητικό συνασπισμό θα είναι δυσχερής, καθώς το συνέδριο αποφάσισε αύξηση των αμυντικών δαπανών.

Αν σου άρεσε κάνε