Σε κατάσταση «συναγερμού για επίθεση» η Γαλλία

Σε κατάσταση «συναγερμού για επίθεση» η Γαλλία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:15 Δημιουργία 12/12/18, 08:25

Η Γαλλική κυβέρνηση αύξησε το επίπεδο συναγερμού για τον κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών μετά την επίθεση στο Στρασβούργο, κι έτσι θα διεξάγονται περισσότεροι έλεγχοι σε όλες τις χριστουγεννιάτικες αγορές, και θα απαγορευθούν οι δημόσιες συγκεντρώσεις μέχρι να συλληφθεί ο δράστης. Χθες, ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου που εδρεύει στο Στρασβούργο, ενημέρωσε πως το «κέντρο δεν είναι ασφαλές» ακόμα, και ότι οι βουλευτές και το προσωπικό είναι ελεύθεροι να φύγουν, αλλά με δική τους ευθύνη.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε πλέον να μετακινήσει το επίπεδο επαγρύπνησης στο «συναγερμός για επίθεση», με την εφαρμογή ενισχυμένων ελέγχων στα σύνορα», είπε ο Καστανέ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο κτίριο της νομαρχίας.

Το μέτρο προβλέπει «την εφαρμογή ενισχυμένων ελέγχων στα σύνορα», είπε ο Καστανέρ, ενώ θα γίνονται επίσης περισσότεροι έλεγχοι «σε όλες τις χριστουγεννιάτικες αγορές» της Γαλλίας «για να προληφθεί ο κίνδυνος επίθεσης κάποιου επίδοξου μιμητή» των τραγικών γεγονότων στο Στρασβούργο. Θα υπάρξει επίσης, «συμπληρωματικά», ακόμη «πιο ισχυρή κινητοποίηση» των μονάδων του στρατού που συμμετέχουν στην επιχείρηση Sentinelle «καθ' άπασα την επικράτεια».

Σύμφωνα με τον Καστανέ, οι αρχές θα απαγορεύσουν όλες τις δημόσιες συγκεντρώσεις στην πόλη του Στρασβούργου για να διευκολυνθεί η επιχείρηση των αρχών για τη σύλληψη του δράστη. Όλα τα σχολεία στην πόλη θα λειτουργήσουν κανονικά, αλλά οι γονείς μπορούν να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι εάν το επιθυμούν, πρόσθεσε.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και τα στελέχη του προσωπικού του που διαμένουν εκτός του κέντρου του Στρασβούργου μπορούν να εγκαταλείψουν το κτίριο, ενημέρωσε ο πρόεδρος του σώματος Αντόνιο Ταγιάνι το ημικύκλιο -- πριν συμπληρώσει ότι εάν το πράξουν, θα το κάνουν με δική τους ευθύνη, σχόλιο που προκάλεσε μερικά νευρικά γέλια στην αίθουσα του αποκλεισμένου και αυστηρά φυλασσόμενου κτιρίου.

Το κέντρο της πόλης «δεν είναι ασφαλές», και οι ευρωβουλευτές οι οποίοι διαμένουν σε αυτό θα πρέπει να ενημερώσουν σχετικά, ώστε να μεταφερθούν στους τόπους διαμονής τους με τη συνοδεία της γαλλικής αστυνομίας μόλις αυτό καταστεί εφικτό, εξήγησε ο Ταγιάνι, προσθέτοντας: «είναι αδύνατον να πάτε στο κέντρο (του Στρασβούργου) αν δεν επιβαίνετε σε αυτοκινητοπομπή» στην οποία θα συμμετέχουν περιπολικά της αστυνομίας

Αν σου άρεσε κάνε