BBC: Η Μέι βρήκε τους «158» για την παραμονή της στη Ντάουνινγκ Στριτ

BBC: Η Μέι βρήκε τους «158» για την παραμονή της στη Ντάουνινγκ Στριτ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:39 Δημιουργία 12/12/18, 14:21

Θετικά μηνύματα για την Τερέζα Μέι έρχονται από το Λονδίνο ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής εις βάρος της, στον απόηχο της πολιτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει για το Brexit.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το BBC, η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει εξασφαλίσει τις 158 ψήφους των βουλευτών των Τόρις, που απαιτούνται, για να επιζήσει της πρότασης μομφής.

Παρά την ευρεία στήριξη που φαίνεται να έχει ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα ψηφίσουν οι Βρετανοί βουλευτές την κρίσιμη ώρα. Σημειώνεται πως μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης, έχει γίνει γνωστό πως 33 βουλευτές των Τόρις θα ψηφίζουν κατά της πρωθυπουργού.

Ειδικότερα, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί μυστικά σε μία αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων μεταξύ 8.00 – 10.00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), παρουσία αξιωματούχων της λεγόμενης Επιτροπής 1922, στην οποία κατατέθηκαν οι απαραίτητες 48 επιστολές για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι δεν μπορεί να σταματήσει κάποιος τους βουλευτές από το να δείξουν στους υπόλοιπους τι ψήφισαν. Αυτά συμβαίνουν, σύμφωνα με την «Guardian».

Αμέσως μετά το πέρας ψηφοφορίας, θα καταμετρηθούν οι ψήφοι και εν συνεχεία θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.

Εάν η Μέι δεν εξασφαλίσει τον μαγικό αριθμό των 158 βουλευτών, θα ξεκινήσει η διαδικασία για την εκλογή του νέου ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος, ο οποίος δεδομένου ότι είναι το μεγαλύτερο κόμμα στη Βουλή, θα αναλάβει αυτομάτως και χρέη πρωθυπουργού.

Σε δήλωσή της σήμερα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός προειδοποίησε για τους κινδύνους που εγκυμονεί η ανατροπή της και η εκλογή νέου ηγέτη στο κόμμα. Καθώς η διαδικασία απαιτεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα, επισήμανε, ο άνθρωπος που θα εκλεγεί για να την αντικαταστήσει θα αιτηθεί είτε παράταση είτε απόσυρση του Brexit, γεγονός το οποίο δεν ανταποκρίνεται στη βούληση του βρετανικού λαού, σύμφωνα με τη Μέι.

Αν σου άρεσε κάνε