Αλώβητη η Μέι από την πρόταση μομφής

Αλώβητη η Μέι από την πρόταση μομφής

ΔΙΕΘΝΗ UPD 10:41 Δημιουργία 13/12/18, 07:56

Σχεδόν τα δύο τρίτα του σώματος των Συντηρητικών στήριξαν την Τερέζα Μέι στην πρόταση μομφής εναντίον της κι έτσι η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα παραμένει στην εξουσία τουλάχιστον για τους επόμενους 12 μήνες.

Στις πρώτες δηλώσεις της μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, η ίδια έκανε έκκληση για ενότητα, ενώ απέρριψε το ενδεχόμενο ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, καθώς και αυτό των πρόωρων εκλογών.

Ειδικότερα, η ηγέτης των Τόρις εξασφάλισε τη στήριξη 200 βουλευτών στην ψηφοφορία για την πρόταση μομφής εναντίον της.

Η μυστική ψηφοφορία ξεκίνησε στις 20:00 ώρα Ελλάδος και διήρκησε δύο ώρες, σε αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων.

Λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, μιλώντας στους βουλευτές του κόμματός της, η Μέι ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφια στις επόμενες γενικές εκλογές και ότι δεν πρόκειται να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Μιλώντας στα μέλη της Επιτροπής 1922, η Μέι είπε ότι η συγκεκριμένη χρονική περίοδος είναι «πολύ πολύ άσχημη» για να προχωρήσει το κόμμα σε αντικατάσταση της ηγεσίας του, καθώς θα πρέπει να ολοκληρώσει με επιτυχία και εγκαίρως τη διαδικασία του Brexit.

Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, μιλώντας έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, η βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ευχαριστημένη που έλαβε τη στήριξη των βουλευτών της, σημειώνοντας ότι οι πολιτικοί όλων των πλευρών πρέπει να ενωθούν.

Η Τερέζα Μέι έκανε λόγο για μια ανανεωμένη αποστολή για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι άκουσε τους συναδέρφους της που ψήφισαν εναντίον της.

Όπως ανακοίνωσε, θα μεταβεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιδιώκοντας νομικές και πολιτικές διασφαλίσεις για το ιρλανδικό «μηχανισμό ασφαλείας» (backstop) στη συμφωνία της για το Brexit.

«Χρειάζεται να συνεχίσουμε τη δουλειά να ολοκληρώσουμε το Brexit» τόνισε, κλείνοντας την σύντομη δήλωσή της.

Η ίδια η βρετανίδα πρωθυπουργός - όταν ρωτήθηκε από βουλευτή της αντιπολίτευσης αν θα προκηρύξει εκλογές ή ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit - απέκλεισε τα ενδεχόμενα αυτά λέγοντας δήλωσε ότι «δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Βρετανίας, καθώς βρισκόμαστε στο μέσο των διαπραγματεύσεών μας».

Μιλώντας το πρωί μπροστά από την Ντάουνινγκ Στριτ - μετά την ενεργοποίηση της διαδικασίας ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής εναντίον της ηγεσίας της - η Μέι δήλωσε: «Υπηρέτησα αυτό το κόμμα και θα δώσω μάχη με όλες μου τις δυνάμεις στην σημερινή ψηφοφορία», τονίζοντας ότι «μια αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος αυτή τη στιγμή θα θέσει σε κίνδυνο την χώρα μας».

«Υπηρετώ το εθνικό συμφέρον» είπε η Μέι, δηλώνοντας ότι μια συμφωνία με την ΕΕ είναι εφικτή. Η Μέι δήλωσε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για αβεβαιότητα και ότι υπάρχει ο κίνδυνος να παραδοθεί ο έλεγχος των διαπραγματεύσεων για το Brexit στους Εργατικούς.

Στις Βρυξέλλες

Η «εφτάψυχη» Μέι αναχωρεί για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να εξασφαλίσει από τη Σύνοδο Κορυφής εγγυήσεις που θα κάνουν τη συμφωνία με την ΕΕ πιο «θελκτική» για τους Βρετανούς βουλευτές.

Ζητούμενο είναι οι νομικά δεσμευτικές προσθήκες στο τελικό σχέδιο συμφωνίας να εξασφαλίζουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα μείνει εσαεί δεσμευμένο στη "δικλείδα ασφαλείας" (backstop) για τα σύνορα της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ανοίξει εκ νέου τη διαπραγμάτευση με τη Βρετανία για το περιεχόμενο της συμφωνίας, ωστόσο εμφανίζεται διατεθειμένη να δώσει πιο σαφείς εγγυήσεις στο Λονδίνο για τον προσωρινό χαρακτήρα του "backstop", όπως αναφέρουν πηγές του BBC.

Σύμφωνα με το προσχέδιο ανακοίνωσης της Συνόδου, το οποίο βρέθηκε σε γνώση του πρακτορείου Reuters, η ΕΕ "προτίθεται να εξετάσει αν θα δοθούν περαιτέρω διαβεβαιώσεις" στη Βρετανία όσον αφορά το "δίχτυ ασφαλείας" (backstop) για τη Βόρεια Ιρλανδία και την συμφωνία με τη Βρετανία για την σχεδιαζόμενη αποχώρησή της από την EΕ.

Στο προσχέδιο έγγραφο έξι σημείων, επισημαίνεται ότι οποιεσδήποτε τέτοιες διαβεβαιώσεις δεν θα "αλλάζουν ή αντιβαίνουν" στην συμφωνία.

Αν σου άρεσε κάνε