Στις Βρυξέλλες τώρα η «μάχη» για το λεγόμενο backstop

Στις Βρυξέλλες τώρα η «μάχη» για το λεγόμενο backstop

ΔΙΕΘΝΗ UPD 11:30 Δημιουργία 13/12/18, 11:26

TAGS

Στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες μεταφέρονται τώρα οι ζυμώσεις για το Brexit, αφότου η Τερέζα Μέι βγήκε νικήτρια από τη «μάχη» με την πρόταση μομφής που κατατέθηκε εις βάρος.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αποσπάσει από τους Ευρωπαίους ηγέτες εγγυήσεις, που θα κάνουν πιο «θελκτική» τη συμφωνία για το «διαζύγιο», τη στιγμή που το ζήτημα του backstop προκαλεί έντονο προβληματισμό.

Απάντηση για τις ανησυχίες αυτές, πάντως, έδωσε ο Επίτροπος Έτινγκερ, δηλώνοντας πως η ΕΕ λέει «ναι» σε διευκρινίσεις, «όχι» σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

«Η ΕΕ είναι ανοικτή στο να προστεθούν διευκρινίσεις στη συμφωνία του Brexit, αλλά δεν θα υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις ουσίας για θέματα, όπως η λύση του backstop στη Βόρεια Ιρλανδία», είπε ο ίδιος.

«Το λέμε αυτό και το εννοούμε… άρα τελικές διευκρινίσεις ναι, αλλά περαιτέρω διαπραγματεύσεις όχι», δήλωσε ο Έτινγκερ στο γερμανικό δίκτυο SWR.

Ερωτηθείς εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ανοικτή στο να τεθεί ένα χρονικό όριο για τη λύση του backstop για τη Βόρεια Ιρλανδία, ο Έτινγκερ τόνισε: «Όχι, αυτό δεν λειτουργεί. Χρειάζεται να έχουμε σαφείς κανόνες για τους πολίτες, τα προϊόντα και τα αγαθά στα σύνορα της Ιρλανδίας, της Βόρειας Ιρλανδίας, στο Μπέλφαστ και το Δουβλίνο».

Την ίδια ώρα, από την πλευρά του, ο ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Steve Barclay υπογράμμισε ότι «πρέπει να προχωρήσουμε από την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής και να ακούσουμε τις ανησυχίες των συναδέλφων μας για το backstop».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «καμία άλλη συμφωνία δεν θα έχει την εμπιστοσύνη της βουλής, θα προσπαθήσουμε να πάρουμε νομικές και πολιτικές διαβεβαιώσει για το backstop».

« Η Μέι αγωνίζεται νύχτα-μέρα για τη συμφωνία, αυτή είναι η μόνη συμφωνία που υπάρχει στο τραπέζι», συμπλήρωσε. «Και η Μεγάλη Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμούν μία συμφωνία», υπογράμμισε

«Αναγνωρίζεται και από τις δύο πλευρές ότι το backstop προκαλεί ανησυχία», ανέφερε για το επίμαχο ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων.

«Δεν πρόκειται να γίνει άλλο δημοψήφισμα. Θα ήταν δύσκολο να υπάρξει, λόγω του χρόνου που θα χρειαζόταν και των νομικών απαιτήσεων», σημείωσε.

«Δεν έχουμε σκοπό να αποχωρήσουμε από την ΕΕ, χωρίς συμφωνία», τόνισε ο ίδιος.

Αν σου άρεσε κάνε