Με μικρό καλάθι... για λύση η Μέι στις Βρυξέλλες

Με μικρό καλάθι... για λύση η Μέι στις Βρυξέλλες

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:43 Δημιουργία 13/12/18, 15:23

Με ιδιαίτερα χαμηλές προσδοκίες προσήλθε το μεσημέρι της Πέμπτης η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους πως δεν αναμένει την εξεύρεση λύσης για σήμερα.

Όπως ανέφερε η ίδια, θα ζητήσει από τους ομολόγους της «νομικές και πολιτικές» διαβεβαιώσεις για το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων, όπως είπε η ίδια προσερχόμενη στη σημερινή σύνοδο κορυφής.

Η ίδια εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για το αίσιο τέλος της χθεσινής ψήφου εμπιστοσύνης στο εσωτερικό του κόμματος της (Τόρις), δηλώνοντας ωστόσο ότι «άκουσε ξεκάθαρα τις ανησυχίες» όσων δεν την ψήφισαν, οι οποίοι ζητούν να μην είναι «μόνιμο» το λεγόμενο backstop, δηλαδή η έσχατη λύση που έχουν συμφωνήσει η δύο πλευρές για την αποφυγή σκληρών συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Όπως είπε η Μέι, δεν περιμένει μια «άμεση λύση» από τη σημερινή σύνοδο, αλλά ελπίζει να ξεκινήσουν «εργασίες το συντομότερο δυνατό».

Τι λένε οι Ευρωπαίοι

Σε παρόμοιο μήκος κύματος ήρθαν και οι δηλώσεις του Ολλανδού πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε, ο όποιος δήλωσε προσερχόμενος στη συνάντηση πως

«πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε την Μέι αλλά έχουμε μικρό περιθώριο ελιγμών επό της συμφωνίας.

Κανείς από την ΕΕ δεν επιθυμεί να χαλάσει η συμφωνία για τα ιρλανδικά σύνορα» τόνισε ο Ρούτε.

Καθυστερεί η ψήφιση στο Λονδίνο

Εξάλλου, τον Ιανουάριο, μετά την ανάπαυλα του βρετανικού κοινοβουλίου για την εορταστική περίοδο, θα ψηφίσει η Βουλή των Κοινοτήτων επί της συμφωνίας Λονδίνου - Βρυξελλών για το Brexit.

Μετά την πρώτη αναβολή της 11ης Δεκεμβρίου, λόγω της προκαθορισμένης παταγώδους ήττας την οποία αναγνώρισε η Τερέζα Μέι, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί κάπου ανάμεσα στις 7 Ιανουαρίου, οπότε θα συνεδριάσει το κοινοβούλιο και της 21ης Ιανουαρίου, καταληκτικής ημερομηνίας, ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.

Αν σου άρεσε κάνε