Η Τουρκία αισιόδοξη για έκδοση του Γκιουλέν από τις ΗΠΑ

Η Τουρκία αισιόδοξη για έκδοση του Γκιουλέν από τις ΗΠΑ

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 16/12/18, 19:32

«Η Ουάσιγκτον εργάζεται για την έκδοση του μουσουλμάνου κληρικού, Φετχουλάχ Γκιουλέν, στην Τουρκία» δήλωσε την Κυριακή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο αυτοεξόριστος ιεροκήρυκας, ο οποίος διαμένει μόνιμα στις ΗΠΑ, κατηγορείται από την Άγκυρα ως ο ενορχηστρωτής του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος του 2016.

Ο Γκιουλέν έχει επανειλημμένως απορρίψει κάθε εμπλοκή, με την τουρκική κυβέρνηση να κλιμακώνει τις προσπάθειες εξάρθρωσης όλων των υποστηρικτών του ιεροκήρυκα.

«Στην Αργεντινή, ο Τραμπ διαβεβαίωσε τον Ερντογάν ότι εργάζεται για την έκδοση του Γκιουλέν και άλλων» σημείωσε, χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός, αναφερόμενος στην πρόσφατη σύνοδο των G20 στο Μπουένος Άιρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα του Γκιουλέν αποτελεί ένα μόνιμο «αγκάθι» στις σχέσεις Άγκυρας - Ουάσιγκτον, με την υπόθεση να περιπλέκεται περαιτέρω μετά τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη.

Δημοσιεύματα, μάλιστα, τα οποία αργότερα διαψεύστηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ, έκαναν λόγο για πιθανή έκδοση του Γκιουλέν, προκειμένου η Τουρκία να αποκλιμακώσει τις πιέσεις προς το Ριάντ, στενό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή της Ασίας.

Αν σου άρεσε κάνε