Αμείωτες οι απειλές της Τουρκίας προς Ελλάδα και Κύπρο

Αμείωτες οι απειλές της Τουρκίας προς Ελλάδα και Κύπρο

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:21 Δημιουργία 18/12/18, 14:29

Καλά κρατούν οι απειλές της Τουρκίας προς την Ελλάδα και την Κύπρο, με δύο κορυφαίους υπουργούς του Ταγίπ Ερντογάν να βάλλουν κατά Αθήνας και Λευκωσίας συντηρώντας το κλίμα έντασης σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ.

Η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχθεί μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατεύματα στην Κύπρο, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημειώνοντας με νόημα ότι όσοι ονειρεύονται κάτι τέτοιο, θα πρέπει να ξυπνήσουν. Στον ίδιο προκλητικό τόνο, ο Τούρκος υπουργός προειδοποίησε ότι η Τουρκία λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα με τα πλοία της για τις γεωτρήσεις.

Μια από τις εθνικές υποθέσεις της Τουρκίας, δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενώπιον της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, είναι και η Κύπρος, προσθέτοντας ότι χρειάζονται ειλικρινείς προσπάθειες για μια δίκαιη και μόνιμη λύση.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, η ελληνοκυπρακή πλευρά δεν προσέγγισε τις ειλικρινείς προσπάθειες της Τουρκίας. «Πλέον δεν τίθεται θέμα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μόνο για να γίνεται λόγος. Θα ορίσουμε τι, γιατί, σε ποιες παραμέτρους, σε ποιο πλαίσιο θα συζητήσουμε. Υπενθυμίζω ξανά σε εκείνους που ονειρεύονται μηδέν εγγυήσεις, μηδέν στρατεύματα: Ας ξυπνήσουν από αυτό το όνειρο, να το εγκαταλείψουν, τέτοιο πράγμα δεν θα γίνει ποτέ», τόνισε, σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης.

Σε ό,τι αφορά τους υδρογονάνθρακες, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η θέση της Τουρκίας είναι καθαρή. Ανέφερε ότι «θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις στα πεδία που έχει προσκαλέσει η “τδβκ” και στην ΑΟΖ που παλαιότερα είχε καταγραφεί στον ΟΗΕ». «Πλέον έχουμε και γεωτρύπανο. Δεν κάνουμε μόνο έρευνες, λαμβάνουμε και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα εκεί με τα πλοία μας και τους ήρωες στρατιώτες μας».

Νωρίτερα, νέες απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας διατύπωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, τονίζοντας ότι η Aγκυρα δεν πρόκειται να επιτρέψει κανένα βήμα στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας.

Μιλώντας ενώπιον της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, ο Χουλούσι Ακάρ ανέφερε ότι η Τουρκία επιθυμεί την επίλυση των ζητημάτων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων της καλής γειτονίας, φιλίας και συνεργασίας.

Ωστόσο επισήμανε πως η Αγκυρα δεν πρόκειται να επιτρέψει τετελεσμένα στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο και κανένα βήμα που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία και το ψευδοκράτος.

Στο ίδιος μήκος κύματος με τον Τσαβούσογλου, ο Χουλουσί Ακάρ απείλησε ότι η Αγκυρα δεν θα επιτρέψει μονομερείς δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο που αφορούν τους υδρογονάνθρακες. Και πρόσθεσε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.

Αν σου άρεσε κάνε