Ρώμη-Βρυξέλλες: Ναι μεν συμφωνία,αλλά...

Ρώμη-Βρυξέλλες: Ναι μεν συμφωνία,αλλά...

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:37 Δημιουργία 19/12/18, 14:13

Προς επιβεβαίωση των δημοσιευμάτων που είχαν κυκλοφορήσει από χθες, η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, την επίτευξη συμφωνίας με την Ιταλία για τον προϋπολογισμό της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης για το 2019.

Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, μιλώντας σε δημοσιογράφους, τα πειθαρχικά μέτρα όσον αφορά τον ιταλικό προϋπολογισμό μπορούν να αποφευχθούν, με δεδομένο ότι τα συμφωνημένα μέτρα θα εφαρμοστούν πλήρως από την Ιταλία, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με το Reuters.

Το έλλειμμα στον προϋπολογισμό θα διαμορφωθεί στο 2,04% του ΑΕΠ (από 2,4% που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός) πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πάντως ότι τα ιταλικά δημοσιονομικά σχέδια ακόμη προκαλούν ανησυχίες.

«Η συμφωνία δεν είναι ιδανική, αλλά επιτρέπει να αποφευχθούν πειθαρχικά βήματα. Είναι επείγουσα ανάγκη να μπει το ιταλικό χρέος σε καθοδικό μονοπάτι».

Ο Λετονός αξιωματούχος σημείωσε επίσης ότι «εάν κάτι πάει στραβά, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να επιστρέψει σε πειθαρχική δράση τον Ιανουάριο».

«Η χώρα πρέπει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην οικονομία της για να χαλαρώσει τις χρηματοοικονομικές συνθήκες και να υποστηρίξει τις επενδύσεις», δήλωσε.

Ακόμα, ο ίδιος δήλωσε πως η πρόβλεψη της Κομισιόν για την ανάπτυξη του ιταλικού ΑΕΠ για το 2019 υποβαθμίστηκε στο 1%.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, από την πλευρά του έκανε λόγο για «νίκη του πολιτικού διαλόγου».

Αν σου άρεσε κάνε